Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 23/11/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι θα επιλύσει και το Κυπριακό όπως και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς και δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι στην Κύπρο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και ότι υπάρχουν κάποιες συμφωνίες που δεν δύναται να αποκαλύψει προς το παρόν.


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής: «Μακάρι η Τουρκία να αποφασίσει να λυθεί το Κυπριακό. Ξέρουμε ότι η διαδικασία είναι μεν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και δεν θα μπορέσει να λυθεί αν η Τουρκία δεν δείξει μια θετική στάση. Αλλά θέλουμε να δούμε έμπρακτα μια θετική στάση -πράξεις, όχι λόγια. Γι’ αυτό παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αλλά και με κάποια επιφύλαξη μέχρι να δούμε να υλοποιούνται αυτές οι εξαγγελίες και ότι δεν πρόκειται απλώς για δηλώσεις εντυπωσιασμού. Ο δικός μας στόχος είναι να λυθεί το Κυπριακό, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι έχουμε συνηθίσει από λόγια και γι’ αυτό θα περιμένουμε να δούμε τις πράξεις».

Σε ερώτηση εάν ενδέχεται οι συνομιλίες να καταλήξουν σε διαδικασία τύπου Camp David, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η διαδικασία είναι καθορισμένη. Η μορφή της είναι συμφωνημένη. Οι παράλληλες διαδικασίες είναι πολύ σημαντικές. Το αν θα υπάρχει εντατικοποίηση είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι συνομιλητές, νοουμένου ότι θα αποδώσει. Δεν είναι απλώς θέμα συχνότητας συναντήσεων, αλλά και θέμα ουσίας των θέσεων που θα τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν είναι ανάγκη να αντιγράφουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν. Έχουμε μια νέα διαδικασία η οποία μπορεί να προσαρμοστεί ή και να επιταχυνθεί, αλλά θεωρώ ότι η όποια εξέλιξη έχει αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα συγκεκριμένα δεδομένα του κυπριακού ζητήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε: «Επαναλαμβάνω ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις. Πρόκειται για ένα απηρχαιωμένο σύστημα -του περασμένου αιώνα κατ’ ακρίβειαν. Σήμερα μιλάμε για την επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν βλέπουμε να υπάρχει πλέον λόγος εγγυήσεων από οποιεσδήποτε τρίτες χώρες. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της είναι ικανοποιητική εγγύηση. Τονίζω ότι από τη στιγμή που η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να συζητήσει αυτό το θέμα με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, ελπίζουμε ότι όταν έρθει η ώρα θα έχουμε και τη στήριξή τους σε αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Υπενθυμίζω τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι όταν λέμε ότι δεν μπορεί να είναι ‘business as usual’ εννοούμε ότι δεν μπορεί να γίνει απλώς μια υιοθέτηση κάποιων συμπερασμάτων, έστω και με πιο αυστηρό λεκτικό αυτή τη φορά, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι απλώς περιοριζόμαστε σε λόγια και στέλνονται λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία. Όλες οι αιτήτριες χώρες, ακόμη και αυτές που είναι υποψήφιες για να γίνουν αιτήτριες, είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με όλες τις υποχρεώσεις τους και αυτό ισχύει και για την Τουρκία. Και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει από το 2005 συγκεκριμένες υποχρεώσεις, κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία τις ευθύνες της και να υποστεί τις επιπτώσεις.

Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι βλέπουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θετικά, νοουμένου ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Θεωρούμε ότι αυτή η προοπτική, παραμένοντας ανοικτή, αποτελεί και ένα κίνητρο για την Τουρκία τόσο για την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να κρίνεται η Τουρκία όταν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, για να αποδώσει αυτό το κίνητρο».

Εξάλλου, σχολιάζοντας συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα Gulf News, ο κ. Κυπριανού είπε: «Δυστυχώς, στην αναφορά του στο Κυπριακό παραποιεί πλήρως την ιστορία και τα γεγονότα. Μου κάνει εντύπωση, θα μπορούσε να εκφράσει τις θέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, παραποιώντας τα γεγονότα ξεπερνά και τα θέσμια. Η αναφορά ότι δήθεν η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριπτε όλες τις προτάσεις των ΗΕ είναι ψέμα. Ακόμη και το 2003 η Κύπρος ήταν έτοιμη να θέσει το τότε σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, ενώ η Τουρκία το απέρριψε. Μια και μοναδική φορά είπε 'όχι' η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία το έχει πάρει αυτό και το έχει κάνει βασική αιχμή της πολιτικής της.

Ταυτόχρονα, παραποιεί και τα γεγονότα του 1963-64, ενώ λανθασμένη είναι και η αμφισβήτηση της ύπαρξης κυπριακού λαού. Να υπενθυμίσω ότι το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον κυπριακό λαό που αποτελείται από δύο κοινότητες. Ουδέποτε αναγνωρίστηκε η ύπαρξη χωριστών λαών στην Κύπρο. Η Τουρκία το έθετε αυτό συνέχεια, από πολύ νωρίτερα – από το 1955 αν όχι και πιο νωρίς- και αυτό απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα. Οι απαράδεκτες αυτές θέσεις της Τουρκίας είναι διαχρονικές, πενήντα χρόνια μετά έρχονται και τις επαναφέρουν στην πολιτική τους.

Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, το μέλλον, την επανένωση του νησιού με μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και των δύο κοινοτήτων από τις οποίες αποτελείται. Αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να είναι ένα λειτουργικό και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, να εξασφαλίζει την ενότητα του νησιού και στο μέλλον, και όχι απλώς προσωρινά με μια λύση που μπορεί να καταρρεύσει αμέσως μετά».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:27 PM