Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας - 18/09/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας κ. Kalonzo Musyoka, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Musyoka στην Κύπρο. Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κένυας, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Κένυα είναι μια φίλη χώρα, με την οποία η Κύπρος διατηρεί δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ακόμα και πριν από την ανεξαρτησία των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι «και οι δύο μας υποφέραμε από την αποικιοκρατία και έπρεπε να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας».

Η σημερινή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Κενυάτη Αντιπρόεδρο «για τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού, τα προβλήματα, την πρόοδο και τι αναμένουμε από τη νέα φάση που άρχισε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν, επίσης, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τρόπους περαιτέρω βελτίωσης. «Σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, στις επενδύσεις και τον τουρισμό», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Είμαστε φίλοι και ισχυροί σύμμαχοι της Κένυας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε διαβεβαιώσει τους Κενυάτες φίλους μας ότι μπορούν να βασίζονται σε εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην περιοχή της ανατολικής Αφρικής και, ειδικότερα, το πολύ δύσκολο ζήτημα της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας, όπου η Κύπρος συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Αταλάντα’ με αξιωματικούς του ναυτικού. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση της Κύπρου «για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κένυα για στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ναυσιπλοΐα».

Από πλευράς του, ο Αντιπρόεδρος της Κένυας είπε ότι είχαν μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών σε μια επίσημη επίσκεψή τους στην Κένυα, ώστε να εμβαθύνουν περαιτέρω, όπως είπε, τις ήδη πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εργαστούν για περαιτέρω ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Κυπριανού για τη λεπτομερή ενημέρωση που του παρείχε σε σχέση με το «πολύ σημαντικό ζήτημα του Κυπριακού» και εξέφρασε την ελπίδα όπως «στο μέλλον θα είναι δυνατόν να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:47 PM