Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκου - 09/03/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκου κ. Abdelkader El Ansari με έδρα την Αθήνα.


Στην ομιλία του, ο κ. Ansari είπε ότι το Βασίλειο του Μαρόκου εκφράζει τη χαρά του για τις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις και τη συνεργασία που συνδέουν τις δύο χώρες και επαναλαμβάνει τη σημασία που αποδίδει στην περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξή τους.

Ο κ. Ansari επιβεβαίωσε, επίσης, για την αποφασιστικότητά του να συμβάλει, σε αγαστή συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, στην εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των θεσμών των δύο χωρών, καθώς και στην αναγνώριση και εφαρμογή τρόπων ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις μας και να προωθηθούν περαιτέρω οι επαφές μεταξύ των οικονομικών φορέων και παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών του Μαρόκου και της Κύπρου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ansari ανέφερε ότι το Βασίλειο του Μαρόκου, που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, εκφράζει την ευχή για επανένωση της Κύπρου και διευθέτηση του προβλήματος μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου και ομόνοιας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά στις σχέσεις του Βασιλείου του Μαρόκου με άλλες χώρες, είπε ότι η χώρα του εργάζεται για πιο παραγωγικές σχέσεις με τους εταίρους της στη Μεσόγειο, οι οποίες να βασίζονται στις αξίες της ειρήνης και της σταθερότητας, της αλληλεγγύης, της κοινής ευθύνης και της αλληλοσυμπλήρωσης.

Όσον αφορά στις σχέσεις του Μαρόκου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ansari συμπλήρωσε ότι το Μαρόκο διατηρεί μια προνομιούχα εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από μερικούς μήνες το Μαρόκο αναβάθμισε τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που διανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές για ακόμη πιο έντονες σχέσεις στον οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα τόσο με την ίδια την Ένωση όσο και με καθένα από τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα αυτά της Νότιας Μεσογείου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Μαρόκο, που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Οι Κυβερνήσεις και οι λαοί μας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, "έχουν αναπτύξει, τις τελευταίες δεκαετίες, δυνατούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, στη βάση της γνήσιας κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού της ανεξαρτησίας μας, της κυριαρχίας και της ανάγκης να ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο να συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη". Επιθυμία μας είναι να διευρύνουμε, είπε, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας πάνω στις υπάρχουσες στέρεες βάσεις.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι: "Το αναβαθμισμένο καθεστώς των σχέσεων ΕΕ - Μαρόκου, το οποίο η Κύπρος υποστηρίζει και εγκρίνει πλήρως, διανοίγει το δρόμο για μια έντονη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις Κυβερνήσεις μας. Επιπρόσθετα, το πολυμερές φόρουμ ‘Ένωση για τη Μεσόγειο’, που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα, είναι άλλο ένα πολυμερές φόρουμ συνεργασίας όχι μόνο για τις Κυβερνήσεις μας, αλλά και για τους θεσμούς, τους ιδιωτικούς τομείς και τους λαούς, όπου πρέπει να επενδύσουμε προς αμοιβαίο όφελος, καθώς και για το ευρύτερο κοινό καλό των λαών της περιοχής της Μεσογείου". Προσβλέπουμε επίσης, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε ενισχυμένη συνεργασία και κατανόηση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, καθώς και σε συντονισμό και αμοιβαία υποστήριξη των θέσεων και των ζωτικών ενδιαφερόντων των χωρών μας σε οργανισμούς στους οποίους κανένα από τα κράτη μας δεν είναι μέλος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θλίβεται για τη διαιώνιση της βίας στην περιοχή. Καταδικάζουμε, είπε, την τρομοκρατία με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή και αν εκδηλώνεται, καθώς και τις ενέργειες που συμβάλλουν στη συνέχιση του φαύλου κύκλου της βίας και στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και του περιβάλλοντος ασφαλείας.

Δράττομαι της ευκαιρίας, πρόσθεσε, να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση της χώρας μου για τη στήριξη των φιλικών χωρών, όπως είναι το Μαρόκο, στις προσπάθειες μας για επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος. Εξακολουθούμε να ζητούμε από τη χώρα σας τη συνέχιση της θέσης αρχών του Μαρόκου, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ιδιαίτερα επιζητούμε τη στήριξή σας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε ο Οργανισμός να αποφεύγει τις όποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου στην Προεδρία ανέλαβα γενναίες πρωτοβουλίες με πρωταρχικό στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου των τελευταίων λίγων χρόνων και την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών, βλέπω ορισμένες ενδείξεις προόδου:

· Το γεγονός ότι η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

· Το γεγονός ότι άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρσι και ότι έγιναν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών.

· Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

· Το γεγονός ότι υπάρχει ένας βαθμός σύγκλισης, παρόλο που πολλά παραμένουν ακόμα να γίνουν.

Παρόλο που η προσπάθεια μου κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν η δημιουργία σύγκλισης και κοινού εδάφους βήμα-βήμα, βδομάδα με τη βδομάδα και θέμα με θέμα, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα.

Μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δεν θα καταστεί δυνατή μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Πρέπει επίσης να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για σεβασμό στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει επίσης το θέμα της ασφάλειας. Αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός. Σαν χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεων της προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα θα διευκολύνουν τις προσπάθειες της να πλησιάσει την Ένωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της.

Από μέρους μου, είμαι αποφασισμένος να μη φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης. Επίσης είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας με την απαραίτητη ευελιξία, ενώ αναμένω ότι η τουρκική πλευρά θα είναι επίσης έτοιμη να ενεργήσει αναλόγως.

Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβάλλει προτάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνθηκών συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη για πάρα πολύ καιρό. Ο λαός της Κύπρου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μας και πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο επανενώνοντας τη χώρα και το λαό μας και αποκαθιστώντας πραγματική ανεξαρτησία χωρίς ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:58 PM