Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η κατάσταση στη Νότια Γειτονία της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα, τονίζοντας ότι, μετά από τα γεγονότα του Ιουλίου, η ΕΕ στάθηκε στο πλάι της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το πραξικόπημα, όμως, δεν αποτελεί άλλοθι της Άγκυρας για να προχωρήσει σε ενέργειες που αντιβαίνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την αντιευρωπαϊκή ρητορική που υιοθετείται από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους και τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει ακόμη και να εκβιάζει την ΕΕ σε καίρια θέματα όπως το μεταναστευτικό. Η ΕΕ, τόνισε, πρέπει να ενεργεί και να υπερασπίζεται τις αξίες και τις πολιτικές της με θάρρος και αποφασιστικότητα. Εξάλλου αυτό οφείλουμε τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στους Τούρκους πολίτες, κατέληξε.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται για επίτευξη λύσης. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως η επανενωμένη Κύπρος λειτουργεί ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος εντός της Ένωσης, χωρίς παραμονή ξένων στρατευμάτων και χωρίς εγγυήσεις που να δίδουν επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ξεχωριστά, υπογράμμισε, οφείλουν να συμβάλουν με απτό τρόπο ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, έτσι ώστε να ενεργήσει εποικοδομητικά και με σύνεση για επίλυση των ζητημάτων που άπτονται του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Χθες το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ κα Federica Mogherini με θέμα τις διατλαντικές σχέσεις.Τελευταία Ενημέρωση στις: 15/11/2016 08:26:40 AM