Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο - 25/10/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.


Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ασχολήθηκε με την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28-29 Οκτωβρίου. Κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι, μεταξύ άλλων, η Οικονομική Διακυβέρνηση καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου των G20 και της Διάσκεψης του Κανκούν για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι το προσχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων είναι ικανοποιητικό, τόνισε την ανάγκη όπως τα Συμπεράσματα που αφορούν την Οικονομική Διακυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική διάσταση της ΕΕ και διασφαλίζουν τον σεβασμό στην αρχή της κοινωνικής συνοχής κάτι που έχει, όπως ανέφερε, ίσως μεγαλύτερη σημασία από την οπτική γωνία των Ευρωπαίων πολιτών.

Το Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να αναθέσει στην Επιτροπή την ετοιμασία γνωμοδότησης (Avis) επί της αίτησης της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Κυπριανού σε παρέμβαση του ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η Σερβία, πρόσθεσε, έχει αποδείξει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό με τη λήψη σειράς αποφάσεων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι «27» είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η ΕΕ να αναμιχθεί περισσότερο στη διαδικασία και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων απασχόλησε, επίσης, η προετοιμασία των επικείμενων Συνόδων ΕΕ- ΗΠΑ, ΕΕ-Ουκρανίας και της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Σομαλία, τη Γεωργία και την Κούβα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:12 PM