Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη - 25/01/2008


Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία βρίσκεται στη Λιβύη για επίσκεψη εργασίας ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Abdurrahman Shalgam, είχε συναντήσεις με τον Γραμματέα της Γενικής Λαϊκής Επιτροπής (Πρωθυπουργό) Δρα El Baghdadi A. Mahmudi, τον Γραμματέα του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Al-Zanati Mohamed Al-Zanati, τον Γραμματέα (Υπουργό) για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης κ. Abdelati Alobidi και τον Γραμματέα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου κ. Shukri Ghanem.


Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η κα Υπουργός επέδωσε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Λίβυο ηγέτη, Συνταγματάρχη Μουαμάρ Αλ- Καντάφι. Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης ζήτησε από την κα Υπουργό να διαβιβάσει τους θερμούς χαιρετισμούς του Λίβυου ηγέτη, καθώς και τους δικούς του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το φίλο λαό της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση της με τον Γραμματέα του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου ο κ. Zanati εξέφρασε τη μεγάλη αγάπη της Λιβυκής Κυβέρνησης και του λαού της χώρας προς την Κύπρο και το λαό της. Η κα Μαρκουλλή του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Χριστόφια και επανέλαβε την πρόσκληση που του έχει ήδη απευθύνει για να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο κ. Zanati αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση.

Στις συναντήσεις της η κα Μαρκουλλή συζήτησε με τους Λίβυους αξιωματούχους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου - Λιβύης, το Κυπριακό, τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, καθώς και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και ιδιαίτερα το Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Νταρφούρ, αλλά και το Κόσοβο. Συζητήθηκαν, επίσης, ευρύτερα θέματα της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης και των σχέσεων Λιβύης - ΕΕ. Ως γνωστό, η Λιβύη έχει εκλεγεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2007 - 2009, του οποίου ασκεί την Προεδρία για το μήνα Ιανουάριο 2008.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν με τους Λίβυους αξιωματούχους τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών, της ενέργειας και άλλων σημαντικών τομέων της οικονομίας και συμφωνήθηκε η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, εκατέρωθεν, για υλοποίηση των πιο πάνω.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Λιβύης.

Η κα Υπουργός παραχώρησε, επίσης, σειρά συνεντεύξεων σε σημαντικές εφημερίδες της χώρας, και είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στη Λιβύη τους οποίους, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε και για το Κυπριακό. Η κα Υπουργός συναντήθηκε επίσης με Κύπριους επιχειρηματίες που εργάζονται στη Λιβύη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:46 PM