Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Σρι Λάνκα επέδωσε τα διαπιστευτήρια του - 12/01/2016


Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κολόμπο, ο κ. Δημήτριος Α. Θεοφυλάκτου επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα κ. Maithripala Sirisena, ως ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έδρα το Νέο Δελχί, στη χώρα.


Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο Ύπατος Αρμοστής είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο Sirinesa επί διμερών και διεθνών θεμάτων, επιβεβαιώνοντας τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Θεοφυλάκτου ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεπή στάση αρχών που τηρεί η Σρι Λάνκα επί του θέματος. Υπογράμμισε τη βούληση του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η ναυτιλία, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, προεξαρχούσης της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Sirinesa τόνισε το ενεργό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης της χώρας του για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ζητώντας στήριξη –διμερώς και πολυμερώς- στην προσπάθεια που καταβάλλει η νέα Κυβέρνηση για προώθηση συνταγματικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Θεοφυλάκτου διαβεβαίωσε ότι θα πράξει κάθε τι δυνατό στο πλαίσιο των καθηκόντων του, με σκοπό την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή ιστορική διαδρομή των δύο νησιωτικών κρατών από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι την ανεξαρτησία, τη συμμετοχή στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και την Κοινοπολιτεία, την αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και την προαγωγή των αρχών που διέπουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Ύπατος Αρμοστής είχε τέλος σειρά επαφών με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mangala Samaraweera, τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Arjuna Ranatunga, την Υπουργό Εργασίας κα Thalatha Athukorala, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Chitranganee Wagiswara και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Karunasena Hettiarachchi, με τους οποίους εξέτασε πρακτικούς τρόπους διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η τεχνική συνεργασία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:08 PM