Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στον κυπριακό λαό με την ευκαιρία του νέου έτους 2009 - 31/12/2008


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,


Με την ευκαιρία του νέου έτους απευθύνω προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, θερμές και ειλικρινείς ευχές για κάθε καλό.

Πρώτη και μέγιστη ευχή μας, το 2009 να είναι το έτος της λύσης. Ο χρόνος του τερματισμού της κατοχής και του εποικισμού. Της επανένωσης της χώρας και του λαού μας στα πλαίσια μιας ενωμένης διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η λύση του Κυπριακού είναι το όραμα όλων μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών για την εκπλήρωση αυτού του ευγενικού οράματος. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Η διχοτόμηση δεν βολεύει κανένα. Ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους. Η διχοτόμηση είναι καταστροφική για όλους.

Για την εκπλήρωση αυτού του οράματος θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια στις αρχές λύσης του προβλήματος, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την προεδρία.

Τούτη την ώρα που βρισκόμαστε στην αφετηρία του 2009, μαζί με τις ευχές μου προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας καλώ την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεχίσουμε με πνεύμα καλής θέλησης και αλληλοκατανόησης και να εντείνουμε τις προσπάθειες για να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση.

Λύση συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή. Από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας και να τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο του, όπως συμφωνήσαμε πλείστες τόσες φορές στο παρελθόν με τον κ. Ταλάτ ως ηγέτες των κομμάτων μας.

Λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Οι δυσκολίες που συναντούμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να οδηγούν στην απογοήτευση ούτε και σε σκέψεις για τερματισμό των διαπραγματεύσεων.

Ας μην υποτιμούμε ό,τι με σκληρή προσπάθεια πετύχαμε στη χρονιά που πέρασε. Πετύχαμε, αφού επανακαθορίσαμε την ορθή βάση επίλυσης του Κυπριακού, να τερματίσουμε τη στασιμότητα και να επαναρχίσουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Πετύχαμε να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό. Πετύχαμε να αναγεννήσουμε την ελπίδα στο λαό μας για τις προοπτικές επίτευξης λύσης.

Χρειάζεται με ψυχραιμία και υπομονή να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Χρειάζεται με ενότητα, συλλογικότητα και σύμπνοια να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας. Για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για εμάς και τα παιδιά μας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Μαζί με τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε με συνέπεια το έργο της υλοποίησης του κοινωνικού και οικονομικού προγράμματος της διακυβέρνησής μας.

Όραμά μας είναι η οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους ευημερίας που θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες των πολιτών και έμπρακτα θα προωθεί την κοινωνική αλληλεγγύη.

Σ’ αυτό το όραμα παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Εντούτοις, δεν εφησυχάζουμε. Εφαρμόζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που δεν θα αφήσουν την οικονομία μας αλώβητη, με στόχο να πετύχουμε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και διατήρηση πλήρους απασχόλησης.

Στηρίζουμε την οικονομία για να μπορούμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του κοινωνικού μας προγράμματος.

Στηρίζουμε τον επιχειρηματικό κόσμο για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Έμπρακτα στηρίζουμε τον εργαζόμενο άνθρωπο και αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στους αναξιοπαθούντες, στους πολίτες που έχουν ανάγκη τη βοήθεια και τη φροντίδα της πολιτείας.

Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους διαβεβαιώνουμε ότι βρίσκονται πάντα στη σκέψη και στην έγνοια μας.

Με την ίδια ζέση θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τομές επενδύοντας στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και στον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που αποτελούν χαίνουσα πληγή.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το ψωμί φέτος στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν θα είναι γλυκό. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των νεογέννητων στις δύσκολες στιγμές που διέρχονται. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Δίπλα μας, η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας, κτυπά και δολοφονεί αδιάκριτα γυναικόπαιδα και αμάχους, φτάνοντας στα όρια της γενοκτονίας. Ο κυπριακός λαός εκφράζει την αλληλεγγύη και υποστήριξή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς και τη δυσανάλογη βία που ασκείται και καλούμε την Κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει το μακελειό ώστε να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Μέσα στο 2008 μαζί έχουμε επιτύχει ένα αξιόλογο έργο. Εκφράζω την πεποίθηση ότι και στη νέα χρονιά μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το αξιόλογο έργο προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας.

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους και όλες υγεία, προκοπή και ευτυχία.

Καλή χρονιά!Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:58 PM