Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με παράνομη εκδρομή του οργανισμού Biblical Archaeology Society στην κατεχόμενη Κύπρο - 05/06/2012


To Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση και την επιμονή του οργανισμού Biblical Archaeology Society να αφιχθεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τη διευθέτηση διαμονής σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο αποτελεί σφετερισμένη ελληνοκυπριακή περιουσία.


Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον προέβη σε έντονα διαβήματα προς τον οργανισμό, επισημαίνοντας την παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων εκτοπισμένων αλλά και τις ηθικές προεκτάσεις της εκδρομής. Παράλληλα, επιστημονικοί και πολιτιστικοί φορείς στην Κύπρο, τις ΗΠΑ και διεθνώς εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία και αποδοκίμασαν τον οργανισμό σχετικά με αυτή την εκδρομή. Δυστυχώς, αυτός επιλέγει μέχρι στιγμής να αγνοεί αυτές τις εκκλήσεις, προφανώς επηρεασμένος από έναν από τους κύριους χρηματοδότες και οργανωτές της εκδρομής, που δεν είναι άλλος από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.

Η πολιτιστική και χριστιανική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σ’ αυτήν την κληρονομιά εξ αιτίας της μεθοδευμένης πολιτικής του κατοχικού καθεστώτος που έχει ως στόχο τη διαγραφή της ιστορικής και χριστιανικής ταυτότητας της κατεχόμενης Κύπρου. Αυτή η καταστροφή και λεηλασία αφορά, μεταξύ άλλων, μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στην εκδρομή του Biblical Archaeology Society όπως η Σαλαμίνα και το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα. Επίσης, σημειώνεται η λεηλασία των αρχείων και των αποθηκών των ξένων αρχαιολογικών αποστολών που ανέσκαπταν στην περιοχή το 1974.

Επομένως, η απαράδεκτη στάση του Biblical Archaeology Society δεν συνάδει με την ακαδημαϊκή δεοντολογία και την ελάχιστη αλληλεγγύη και σεβασμό που θα έπρεπε να επιδείξει αυτός ο οργανισμός απέναντι στο θύμα μιας συνεχιζόμενης επιθετικής ενέργειας εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, που έχει επιφέρει ανυπολόγιστη καταστροφή σε μια κληρονομιά χιλιετιών, κατά παράβαση των σχετικών συμβάσεων της UNESCO.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την έκκληση προς τον οργανισμό Biblical Archaeology Society να προβεί σε δεύτερες σκέψεις, έστω και την υστάτη, και να τροποποιήσει το πρόγραμμα της επίσκεψης με τρόπο που να μην παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν συνεχίσει να διατηρεί την ίδια περιφρονητική και προσβλητική στάση έναντι της Κυπριακής Πολιτείας, των θεσμών και της ιστορίας μας, τότε στέλνουμε το μήνυμα ότι λόγω της στάσης τους αυτής είναι ανεπιθύμητοι στην Κύπρο και στο λαό της.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:50 PM