ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Διεθνείς Οργανισμοί


Η Κύπρος και ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού


Η Κύπρος η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι καθιερωμένος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Είναι προικισμένη με πλούσια και πολυδιάστατη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά έντεκα χιλιάδων χρόνων, ενώ διαθέτει πολυποίκιλες φυσικές ομορφιές, εντυπωσιακά τοπία και δυναμική τουριστική βιομηχανία.
Ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο καθώς αποφέρει σχεδόν 1,9 δις ευρώ σε ξένο συνάλλαγμα ετησίως. Το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του νησιού. Με κάπου 93.500 αδειούχες κλίνες σε όλες τις κατηγορίες διαμονής, η Κύπρος φιλοξενεί περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Το 95% των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από το Ισραήλ και γειτονικές αραβικές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και χώρες της Άπω Ανατολής.

Η τουριστική ανάπτυξη στον Κύπρο υπήρξε επιτακτική ανάγκη. Η τουρκική εισβολή του 1974 είχε ως επακόλουθο την κατοχή του 36.2% του εδάφους της Δημοκρατίας, ( περιλαμβανομένων των δύο πλέον αναπτυγμένων τουριστικών περιοχών της νήσου, την Αμμόχωστο και την Κερύνεια) την απώλεια 65% των διαθέσιμων κλινών καθώς και το μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού. Η ανοικοδόμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, της υποδομής και υπερδομής ήταν τότε επείγουσα ανάγκη ώστε να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και της στήριξης από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Κυβέρνηση, η Κύπρος πέτυχε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν συχνά «οικονομικό θαύμα».

Λόγω της μακράς τουριστικής παράδοσης, η Κύπρος ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). Είναι πλήρες μέλος του UNWTO από την ίδρυσή του και συμμετέχει στην Περιφερειακή Επιτροπή για την Ευρώπη. Εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για τις περιόδους 1993-1997 και 2001-2005 και αποδείχθηκε ενεργό στέλεχος του. Κατείχε την Προεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ενίσχυσης της Ποιότητας και του Εμπορίου για την περίοδο 1995-1999. Κατά την 17η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, που πραγματοποιήθηκε στην Cartagena de Indias στην Κολοβία στις 23-29 Νοεμβρίου 2007, η Κύπρος εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη για την περίοδο 2007-2009.

Η Κύπρος συνεργάστηκε στενά με τον UNWTO για τη διοργάνωση διαφόρων διεθνών διασκέψεων. Διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη διάσκεψη “Παραδοσιακή Κουζίνα και Τουρισμός” και τη διεθνή διάσκεψη για “Νέα Πρότυπα για Διαχείριση Προορισμών και Δομές Μάρκετιγκ”, το 2000 και 2004 αντίστοιχα. Εξάλλου, τον Οκτώβρη 2006 η Κύπρος φιλοξένησε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού (ICORET).

Με τη συνεργασία και τη βοήθεια του UNWTO, η Κύπρος προώθησε διάφορες καινοτομίες όπως η ανάπτυξη συστήματος δεικτών αειφόρου τουρισμού. Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής Στατιστικής και Μικροοικονομικής Ανάλυσης για τον Τουρισμό, η Κύπρος επενδύει στην εισαγωγή του Συστήματος Δορυφορικών Λογαριασμών που καθιέρωσε ο UNWTO. Το έργο ξεκίνησε το 2006 και θα ολοκληρωθεί το 2008. Χρηματοδοτείται κατά 30% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 70% από εθνικούς πόρους.

Μάρτης 2008

_______________________________________________
Πνευματικά Δικαιώματα © Κυπριακή Δημοκρατία 2016 - 2020
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής