Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στην Κύπρο - 03/10/2012


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας δρ Edmond Panariti πραγματοποιεί αύριο μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή.


Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης της δρος Μαρκουλλή στα Τίρανα, τον περασμένο Ιούλιο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Panariti θα έχει εκτενείς διαβουλεύσεις με την δρ Μαρκουλλή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία θα είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου-Αλβανίας, οι δύο Υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο θα αποτελεί συνέχεια του Πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2001. Το εν λόγω Πρωτόκολλο Συνεργασίας προνοεί την ενίσχυση των διαβουλεύσεων και της συνεργασίας Κύπρου και Αλβανίας σε πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο, ως επίσης και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Αλβανία όσον αφορά την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η δρ Μαρκουλλή προς τιμήν του Αλβανού ομολόγου της.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Κύπρο, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:09 PM