Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας - 14/04/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού παρέθεσε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών γεύμα εργασίας προς τιμήν του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκά Θέματα της Γερμανίας κ. Günter Gloser, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του γεύματος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ φιλική και εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον κ. Gloser και σημείωσε ότι οι διμερείς επαφές δίνουν την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση σε μεγαλύτερο βάθος θεμάτων τόσο διμερών όσο και κοινού ενδιαφέροντος και περιφερειακών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τον κ. Gloser συζήτησαν το κυπριακό πρόβλημα. «Εξηγήσαμε πώς βλέπουμε την πορεία των συνομιλιών και την αναμενόμενη λύση ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, καθώς και το γεγονός ότι, παρόλο που οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών, βλέπουμε ένα σημαντικό ρόλο για την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να διαδραματίσει ένα ενεργά εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στα ευρω-τουρκικά ζητήματα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Είναι γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρίς εκπτώσεις και νοουμένου ότι πληρούνται όλες οι υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές που αφορούν στην Κύπρο και οι υπόλοιπες που είναι θέματα μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζω και πάλιν ότι όλες αυτές οι υποχρεώσεις είναι έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι με τον κ. Gloser συζήτησαν διμερή θέματα, όπως τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, αλλά και το θέμα της περαιτέρω διάδοσης και ευρύτερης χρήσης της γερμανικής γλώσσας στην Κύπρο και τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων για την εκμάθηση της Γερμανικής. «Είναι μια γλώσσα ευρωπαϊκή, μια από τις τρεις γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομιλείται σε δύο κράτη μέλη και πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για τους πολίτες της Κύπρου, τους νέους, να μιλούν και Γερμανικά», επισήμανε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι αναφέρθηκαν και στην Ένωση για τη Μεσόγειο, την οποία υποστηρίζουν και οι δύο χώρες, και αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Κύπρο, λόγω γειτνίασης με την περιοχή, αλλά και τη Γερμανία.

Επανέλαβε, τέλος, την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, σημειώνοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί και στις συναντήσεις τους σε Συμβούλια Υπουργών.

Από πλευράς του, ο κ. Gloser ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη συνάντηση και επισήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γερμανίας είναι καλές, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Παράλληλα, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της χώρας του για ευρύτερη διάδοση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τον κ. Κυπριανού επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε σχέση με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σημείωσε, δε, ότι από την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια δόθηκε μια νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Είναι εντυπωσιακό, είπε ο κ. Gloser, πόσα διαφορετικά επί μέρους θέματα συζητούνται στη διάρκεια της διαδικασίας και πόση αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, παρά τις δυσκολίες, για το ότι η λύση είναι εφικτή.

Πρόσθεσε ότι αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέφρασε την προθυμία και την ετοιμότητα της χώρας του να προσφέρει βοήθεια. Τόνισε, ωστόσο, ότι εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν κατά πόσον επιθυμούν αυτή τη βοήθεια. Έχουμε πείρα σε θέματα που σχετίζονται με την επανένωση μιας χώρας, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορεί απαραίτητα να συγκριθεί με μια άλλη, είπε ο κ. Gloser.

Ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε, επίσης, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζήτημα μιας πιθανής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε ομόφωνα την απόφαση το 2004, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005 και όλοι γνωρίζουμε πως με την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν παράξει κάποια δυναμική σε σχέση με κάποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει, όπως είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Χαρακτήρισε, δε, αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Gloser τόνισε τη σημασία συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ, αναφερόμενος στην Ένωση για τη Μεσόγειο, επισήμανε την ανάγκη επίτευξης προόδου στην εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των πολιτών των επηρεαζόμενων χωρών.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Egemen Bagis, ο οποίος είπε ότι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Κύπρο μπορεί να επισκιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι το μπλοκάρισμα κεφαλαίων δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η θέση του κ. Bagis είναι ρεαλιστική, ουσιαστικά περιγράφει μια πραγματική κατάσταση γεγονότων. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην Κύπρο είναι καταγεγραμμένες, υπάρχουν 27 κράτη μέλη και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και να συμπεριφέρεται ανάλογα. Επίσης, με βάση τη Δήλωση του Σεπτεμβρίου 2005, η Τουρκία έχει υποχρέωση για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, για την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και, βεβαίως, για να συμβάλει ενεργά, θετικά, στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εφόσον δεν εκπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις, είναι φυσικό ότι θα επηρεαστεί και η πορεία της. Εδώ είναι η πρόκληση για την Τουρκία, πώς θα χειριστεί το θέμα και λέμε ότι υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν συμβάλει θετικά και επιλυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι και για μας ο πρωταρχικός μας στόχος, τότε θα διευκολυνθεί και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:15 PM