Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα με έδρα το Τελ Αβίβ κ. Rodrigo X. Carreras.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Carreras ανέφερε ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα η οποία μοιράζεται μαζί με την Κύπρο την επιθυμία για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία των λαών μας.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η Κόστα Ρίκα, όπως και η Κύπρος, ελκύει εκατομμύρια τουριστών από όλη την υφήλιο, αφού η ιστορία των δυο χωρών περιέχει στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες, αν και μικρές στο μέγεθος, κατάφεραν να διαμορφώσουν μια δυνατή εξωτερική πολιτική η οποία αποτελεί τη βάση για να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους αντίστοιχους περιφερειακούς τους θεσμούς. Ο Πρέσβης της Κόστα Ρίκα συγχάρηκε επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια για την εξαίρετη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που διεξήγαγε η Κύπρος, καθοδηγώντας την ΕΕ σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς για την Ένωση και για τα κράτη μέλη της.

Όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Πρέσβης είπε ότι μετά από 40 και πλέον χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανατρέχει στην εποχή που η Κόστα Ρίκα είχε την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1975, μια εποχή κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα κ. Gonzalo Facio ανέλαβε τη δέσμευση για εξεύρεση τρόπων επίλυσης του θέματος της κατοχής εδάφους της Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πρόσθεσε, ότι η χώρα μου θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου για το καλό του λαού της στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτηρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Κόστα Ρίκα. Προς τον σκοπό αυτό, είπε, αναμένουμε με αγωνία την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Κεντρικής Αμερικής η οποία θα προσφέρει το ιδεώδες πλαίσιο για περαιτέρω εντατικοποίηση των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-CELAC, πρόσθεσε, που ξεκινά αύριο στο Σαντιάγο της Χιλής, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Κόστα Ρίκα και η Κύπρος ως ενεργό κράτος μέλος της ΕΕ προσβλέπει προς αυτή την ενισχυμένη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά προσβλέπει στη συνεργασία για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε διεθνή φόρα και προς τον σκοπό αυτό εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησής του για τη σύσταση Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας στην Κύπρο και στην Κόστα Ρίκα, γεγονός το οποίο δεικνύει ξεκάθαρα την προθυμία και επιθυμία των δύο χωρών για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:50:26 PM