Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών : Χρήσιμες επαφές στις ΗΠΑ - 08/04/2008


Τη διαδικασία στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κυπριακό, τις θέσεις, τις προϋποθέσεις αλλά και τις βασικές πτυχές του προβλήματος, είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους συνομιλητές του στη Γερουσία και το Κογκρέσο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ο οποίος δήλωσε πως το σημαντικότερο είναι να αποφευχθούν τα λάθη και τα προβλήματα που υπήρξαν το 2004.


Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ψες, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στην Ουάσιγκτον είχε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, μέλη της ομάδας που στηρίζουν την Κύπρο, με βουλευτές και γερουσιαστές που κατέχουν υψηλές θέσεις όπως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, τον Πρόεδρο της Υπο-επιτροπής για την Ευρώπη του Κογκρέσου, την Πρόεδρο του Κογκρέσου, τον αρχηγό της πλειοψηφίας στην Γερουσία καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Negreponte.

Είχαμε την ευκαιρία «να εξηγήσουμε τη διαδικασία στην οποία βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πρόβλημα, ποιές είναι οι προσδοκίες της Κύπρου, ποιές είναι οι θέσεις, ποιές είναι οι βασικές πτυχές και οι βασικές προϋποθέσεις», είπε, και πρόσθεσε πως εξέφρασε τη δέσμευση της πλευράς μας να δουλέψει για την επίλυση του Κυπριακού και για αποφυγή των λαθών και των προβλημάτων που υπήρξαν το 2004. ''Μπορώ να πω'', συνέχισε ο κ. Κυπριανού «ότι υπήρξε κατανόηση και πολύ θετική ανταπόκριση από όλους τους συνομιλητές μου».

Ερωτηθείς εάν αναμένονται άλλες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «η διαδικασία έχει αρχίσει, έστω και αν είμαστε στα πρώτα στάδια, είναι διαδικασία όπου τα δύο μέρη έχουν έρθει μαζί και αρχίζουμε να συζητάμε, αλλά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σημείωσε ότι από τους συνομιλητές του στις ΗΠΑ «ερωτηθήκαμε τί περιμένουμε απ' αυτούς. Πιστεύω ότι σ' αυτή τη φάση το πιο σημαντικό είναι να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία, αυτή την αρχή που έχει γίνει και θα είμαστε σε επαφή για το μέλλον», είπε.

Ανέφερε ακόμα πως αυτό που μετέφερε ο ίδιος στους συνομιλητές του είναι «τον πολύ σημαντικό ρόλο της Τουρκίας που έχει να διαδραματίσει σε μια διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, τις ανησυχίες της πλευράς μας για την εσωτερική πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία αλλά και την εισήγησή μας να ενθαρρύνουν την Τουρκία να τηρήσει μια θετική στάση, αφού», όπως είπε, «είναι γνωστές οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και πιστεύω ότι είναι σε θέση να επηρεάσουν ούτως ώστε να υπάρξει μια θετική στάση».

Ερωτηθείς πώς είδαν οι συνομιλητές του το άνοιγμα της οδού Λήδρας ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως μέχρι να ολοκληρώσει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον υπήρχε και το ενδιάμεσο κλείσιμο της οδού.

«Υπάρχει βέβαια ικανοποίηση από το άνοιγμα», είπε, και σημείωσε πως περισσότερο ερωτήθηκε να εξηγήσει τι έγινε με το κλείσιμο της οδού. «Εξήγησα ότι πρώτα απ' όλα είναι ένα άνοιγμα οδοφράγματος, δεν είναι το άνοιγμα της οδού Λήδρας. Εκείνο που εμείς θέλουμε», σημείωσε, «είναι να μπορούν οι Κύπριοι και όσοι είναι στην Κύπρο να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την Κύπρο, από το ένα άκρο της Λήδρας στο άλλο, αλλά ότι είναι ακόμα ένα άνοιγμα οδοφράγματος το οποίο είναι θετικό γιατί βοηθά τις επαφές των δύο κοινοτήτων, άρα πρέπει να το βλέπουμε μόνο σ' αυτό το πλαίσιο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο» το ταξίδι του στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «έχει αρκετά χρόνια να γίνουν συναντήσεις Υπουργού Εξωτερικών με το Κογκρέσο».

Κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Κυπριανού τη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε επίσης όπου συμμετείχε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Οργανώσεων της Αμερικής, και παρακολούθησε τους εορτασμούς της ελληνικής ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:44 PM