Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη Βρετανίδα Υφυπουργό για Θέματα Ευρώπης


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τη Βρετανίδα Υφυπουργό για Θέματα Ευρώπης κα Caroline Flint.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της κα Flint, με την οποία είχαν την ευκαιρία, όπως είπε, να συνεργαστούν και στο παρελθόν υπό διαφορετικές ιδιότητες. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση που ανάμεσα στα άλλα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα είναι και η νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, είπε.

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη την κα Υφυπουργό για το διορισμό της και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της. Εξέφρασε, δε, την εκτίμησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της. Αυτό, είπε, δείχνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη νέα προσπάθεια.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι με την κα Flint συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, τις προοπτικές, τις δυσκολίες και τις ελπίδες που υπάρχουν για τη διαδικασία, και για άλλα ευρωπαϊκά θέματα, ειδικότερα αυτά που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Για τα περισσότερα από αυτά, όπως για παράδειγμα κλιματικές αλλαγές, ζητήματα ενέργειας και μετανάστευση, διαπιστώθηκε συναντίληψη, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο θα είναι η διεθνής οικονομική κρίση.

Από πλευράς της, η κα Flint εξέφρασε τη χαρά της που της δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί την Κύπρο σε μια τόσο σημαντική χρονική στιγμή στην ιστορία του νησιού. Το γεγονός ότι επισκέπτομαι την Κύπρο λίγες μέρες μετά το διορισμό μου, είπε, δείχνει τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και τη δική μου δέσμευση να στηρίξω τη νέα διαδικασία για το Κυπριακό.

Η κα Flint επεσήμανε ότι από τη συνάντησή της με τον κ. Κυπριανού είδε ότι υπάρχει μια γνήσια και ισχυρή δέσμευση από πλευράς Κυπριακής Κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης, προσθέτοντας ότι επικροτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Είμαι εδώ για να ακούσω και να μάθω για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και τι άλλο χρειάζεται να γίνει.

Η Βρετανίδα Υφυπουργός τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως η λύση θα πρέπει να είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Είμαι, επίσης, εδώ για να μάθω ποια στήριξη μπορεί να παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:27:35 AM