Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του - 20/03/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυρβουνίου κ. Igor Lukšić.


Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τρόποι εμβάθυνσης τους, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, την κρίση στην Ουκρανία καθώς και την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης μετανάστευσης και άλλων ποινικών αδικημάτων.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ομόλογό μου από το Μαυροβούνιο, σε συνέχεια της παραγωγικής πρώτης τριμερούς συνάντησης που είχαμε χθες μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας.

Η Συμφωνία για Συνεργασία στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος που υπέγραψαν η Κύπρος και το Μαυροβούνιο αποδεικνύει την πολυδιάστατη διμερή συνεργασία μας και την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά, εκείνο που ανέφερα χθες: Το γεγονός ότι αυτές οι συναντήσεις συμβολίζουν την αλληλεγγύη και τη φιλία που καθοδηγούν και θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τα μικρά κράτη στην ΕΕ.

Η σημερινή συζήτηση θέτει τα πρακτικά θεμέλια για μια νέα συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο, για την παροχή τεχνικής βοήθειας στο Μαυροβούνιο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της ενταξιακής του διαδικασίας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, και ειδικότερα κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ την παραδειγματική πρόοδο του Μαυροβουνίου και να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την αφοσίωση του Μαυροβουνίου στη συνέχιση της απαραίτητης διαδικασίας μεταρρύθμισης. Η πορεία εναρμόνισης είναι μια επίπονη διαδικασία που προϋποθέτει την επίδειξη δέσμευσης και αφοσίωσης, η οποία σίγουρα αποδίδει μέσα από τη μεταρρύθμιση των θεσμικών δομών της υπό ένταξη χώρας και της κοινωνίας της ως σύνολο.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτή την πολύ σημαντική πορεία του Μαυροβουνίου, σε συγκεκριμένους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η τελωνειακή ένωση και το εμπορικό δίκαιο.

Συζητήσαμε, επίσης, διάφορα θέματα της περιφερειακής ατζέντας, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για μας».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζει τη σημερινή συνάντηση ως συνέχεια της εξαίρετης πολιτικής επικοινωνίας, συνεργασίας και σχέσης των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ότι με την υπογραφή της σημερινής Συμφωνίας, οι δύο χώρες δείχνουν έμπρακτα την προσήλωσή τους για συνεργασία σε άλλα επίπεδα, πέρα από το πολιτικό. «Για το Μαυροβούνιο, είναι εξαιρετικά σημαντική (σ.σ. η συνάντηση), διότι δίνεται η ευκαιρία μεταφοράς εμπειρίας, γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης από την Κύπρο στο Μαυροβούνιο», υπογράμμισε ο κ. Lukšić.

Ο κ. Lukšić αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της Συμφωνίας για την παραπέρα ενταξιακή πορεία της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μαυροβούνιο θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η αντιμετώπιση αρνητικών φαινομένων, όπως η τρομοκρατία, το παράνομο εμπόριο κτλ, είναι ζητήματα που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της, ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο Μαυροβούνιος Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα του να δεχθεί την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία της Κύπρου, μιας χώρας εξίσου μικρής όπως το Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη από αυτή τη συνεργασία, τόνισε ο κ. Lukšić.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι ο γύρος των συναντήσεων που πραγματοποιεί στην Κύπρο, θα συμβάλουν στην μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών.

Τέλος, ερωτηθείς για τη σημασία της Συμφωνίας για το Μαυροβούνιο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική Συμφωνία, μέσω της οποίας οι δύο χώρες αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους να αντιμετωπίσουν τις ασύμμετρες απειλές συλλογικά.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:39 PM