Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής, η κατάσταση στην Συρία και η μεταναστευτική κρίση ήταν τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, παρόλο που η Αφρική αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, εντούτοις δεν παύει να είναι μια ήπειρος με απεριόριστες δυνατότητες. Αφού σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα χωρών όπου λειτουργεί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι λαοί της Αφρικής έχουν αποδείξει, όπως είδαμε και πρόσφατα στην περίπτωση της Γκάμπιας, ότι έχουν βούληση να αντισταθούν σε δικτατορικά καθεστώτα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία στήριξης του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, παράγοντες που, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την επίτευξη του στόχου για οικονομική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στους διάφορους τομείς που θα μπορούσε η ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το εύρος της συνεργασίας δεν πρέπει να καλύπτει μόνον τους τομείς που μας ενδιαφέρουν άμεσα ως Ένωση, όπως είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση. Πρέπει να εμπλακούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους εταίρους μας στην Αφρική, δίδοντας έμφαση σε βασικούς τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η στήριξη της νεολαίας και τα δικαιώματα των γυναικών, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνεργασία ΕΕ-Αφρικής πρέπει να είναι μια σχέση μεταξύ ίσων που να αξιοποιεί πλήρως περιφερειακούς παράγοντες όπως η Αφρικανική Ένωση.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Federica Mogherini, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Jean-Marc Ayrault, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Alan Duncan, με κύριο θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, εκ μέρους της Κύπρου, τη Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας της ΕΕ και των κρατών μελών της με την Κούβα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων με την εν λόγω χώρα. Mετά το πέρας των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, επίσης, εκ μέρους της Κύπρου, ως ένα από τα 19 συμβαλλόμενα κράτη μέλη, τη Συμφωνία για τη Σύσταση του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Κολομβία, στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της χώρας κ. Juan Manuel Santos Calderón.Τελευταία Ενημέρωση στις: 13/12/2016 12:25:26 PM