Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου - 18/06/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών δρα Nabil El Araby, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της δρος Μαρκουλλή, εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, η Υπουργός Εξωτερικών και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η κα Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών δρ Nabil El Araby, έναν πολύ καλό και στενό φίλο της Κύπρου και εμένα από τα αρχικά διπλωματικά μου χρόνια στη Νέα Υόρκη. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτεται την Κύπρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως αφού έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.

Με τον ΓΓ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σχέσεις της Κύπρου με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Το 2007 υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας και εργαζόμαστε αμφότεροι ώστε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις αυτές. Η Κύπρος έχει ιστορικές και διαχρονικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έχει σταθεί στο πλάι αυτών των φίλων σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις αραβικές χώρες σε πολύ σημαντικά θέματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, είμαστε ικανοποιημένοι σχετικά με το γεγονός ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίστηκε όπως η 2η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιηθεί υπό την Κυπριακή Προεδρία, στο Κάιρο στις 29 Οκτωβρίου 2012. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και θα εργαστούμε με την Ύπατη Εκπρόσωπο, τον Γενικό Γραμματέα και τους εταίρους μας στην ΕΕ ώστε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης σε όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον ΓΓ και να συζητήσουμε το πολύ σημαντικό θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν την Αραβική Άνοιξη, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και όλες τις άλλες χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ΓΓ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις έρευνες της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά και για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα. Ο ΓΓ σημείωσε ότι γνωρίζει την Υπουργό Εξωτερικών εδώ και αρκετό καιρό και ότι η Κύπρος και ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεργάστηκαν στενά και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, τις παραμονές της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο δρ El Araby είπε: «Η ΕΕ είναι μια πολύ σημαντική δύναμη του σύγχρονου κόσμου και ειδικότερα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ισορροπία όπου όλοι αποδέχονται τις απόψεις της και εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο που έχει αποφασιστεί. Επομένως, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, τον αραβικό κόσμο, να συζητήσουμε διάφορα θέματα και να ακούσουμε τι έχει να πει η ΕΕ. Αυτή είναι μόνο η αρχή, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές συζητήσεις στο μέλλον, και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο δρ El Araby σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Παλαιστινιακό ζήτημα και η παρούσα κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς της ως «παντελώς απαράδεκτη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν σε κάθε επίπεδο και πρόσθεσε: «Το Κουαρτέτο συστάθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να βοηθήσει την κατάσταση, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει, και αντιθέτως υπάρχει ένα πλήρες αδιέξοδο». Ο δρ El Araby είπε ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1947, όταν η Βρετανία, η οποία ήταν η εντολοδόχος δύναμη, πήρε το Παλαιστινιακό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ούτως ώστε να συζητηθεί το μέλλον της Παλαιστίνης. «Εξήντα πέντε χρόνια μετά, ακόμη δεν γνωρίζουμε το μέλλον της Παλαιστίνης. Είναι καιρός να συμβεί κάτι και εκεί. Σκόπιμα δεν κάνω χρήση των λέξεων ειρηνευτική διαδικασία γιατί δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία. Υπάρχει κάποια εν εξελίξει διαδικασία και αυτοί που εμπλέκονται προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι διαχειρίζονται την κρίση, τη στιγμή που τίποτα δεν συμβαίνει και καμία κρίση δεν επιλύεται».

Ο ΓΓ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η Αραβική Άνοιξη, την οποία περιέγραψε ως «μια κίνηση ατόμων από διάφορα μέρη του Αραβικού κόσμου που ζητούν αυτά που απολαμβάνουν άλλα άτομα στον υπόλοιπο κόσμο: ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ορθή διακυβέρνηση». Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το τι θα πράξει η διεθνής κοινότητα. Εμείς στον Αραβικό Σύνδεσμο προσπαθήσαμε να το χειριστούμε και δεν τα καταφέραμε». Όπως είπε, έχουν ήδη καταβάλει αρκετές προσπάθειες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στο τέλος αυτού του μήνα, με την ευχή ότι θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ούτως ώστε να «δημιουργηθεί η επιθυμητή κινητικότητα».

Όπως είπε, η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στις σχέσεις της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο, τις οποίες περιέγραψε ως ικανοποιητικές, ειδικά σε τομείς όπως το εμπόριο και τα πολιτικά ζητήματα. Εξέφρασε την άποψη ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «είναι μια καλή ευκαιρία για πιο στενή επαφή τους επόμενους μήνες, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι τομείς αυτοί».

Ανταποκρινόμενος σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο οι πολύ καλές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία μπορούν να υποβοηθήσουν στην κρίση στη Συρία σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, ο δρ El Araby είπε: «Βεβαίως, γνωρίζω για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι όλοι επιθυμούμε την επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν η Ρωσία και η Κίνα εμπλακούν. Τα τεκταινόμενα στη Συρία είναι εσωτερικό θέμα, αλλά θα πρέπει να επιλυθεί με τρόπο που θα επιτρέπει στον Συριακό λαό το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα νόμιμα δικαιώματά του. Οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας μπορούν να είναι βοηθητικές, αλλά προς το παρόν θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι η συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ, που θα πραγματοποιείτο σήμερα στο Μεξικό». Πρόσθεσε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου, η Κύπρος θα είναι η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ και η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παίκτης στην όλη κρίση.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε: «Η Κύπρος υπήρξε πολύ χρήσιμη σε όλα τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εμπλοκής της ΕΕ και γενικά όλων των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι τα πράγματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση τώρα, στο πλαίσιο της συνάντησης στο τέλος του μήνα στη Γενεύη».

Κληθείς να σχολιάσει την αναστολή της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία, ο δρ El Araby είπε ότι «η αποστολή αναστάληκε βάσει υπόδειξης του διοικητή στρατηγού Robert Mood. Επειδή οι παρατηρητές ήταν υπό απειλή και επίθεση και δεν μπορούσαν καν να βγουν στο δρόμο». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των παρατηρητών στην περιοχή ήταν η επικύρωση και η επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο αυτή δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Ο ΓΓ είπε ακόμη ότι σε συνάντηση στο Κατάρ, στις 2 Ιουνίου, εισηγήθηκε εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου –μεταβιβάζοντας την πρόταση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση– την επαναξιολόγηση των όρων εντολής της αποστολής, ώστε αυτή να μετατραπεί σε ειρηνευτική δύναμη.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Αίγυπτο, απάντησε: «Ουδέν σχόλιο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:33 PM