Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους - 09/09/2013


Ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή 6/9, η πρώτη μέρα των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (GYMNICH), το οποίο πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.


Οι συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών κατά την πρώτη μέρα, επικεντρώθηκαν επί της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ) και την προετοιμασία των σχετικών συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεκεμβρίου επί θεμάτων ασφάλειας και άμυνας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και θέματα Νότιας Γειτονίας, με επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΚΠΑΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω πολιτική της ΕΕ πρέπει να έχει ως μια εκ των προτεραιοτήτων της και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των μη-στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ, αφού μέσω αυτών αναδεικνύεται η ήπια δύναμη της Ένωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών εισηγήθηκε επίσης όπως η υπό προετοιμασία έκθεση της Υπάτης Εκπροσώπου για την ΚΠΑΑ, περιλαμβάνει εισηγήσεις που να είναι απτές και εφαρμόσιμες σε περιόδους κρίσεων.

Επιπλέον, και μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων των υπουργών για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει σύντομα την αίτησή της για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αναφέροντας πως αυτό θα ήταν υποβοηθητικό και για την περαιτέρω βελτίωση των εν λόγω σχέσεων. Γενική αντίληψη από τα σχόλια που έγιναν επί του ανωτέρω ήταν πως οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν μέσω σχετικών επαφών της Ύπατης Εκπροσώπου και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις για την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, επηρεάστηκαν αναπόφευκτα και από τις εξελίξεις στην Νότια Γειτονία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Συρίας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Κύπρου να υποβοηθήσει στην εκκένωση πολιτών από την περιοχή αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης τη μεγάλη του ανησυχία για τις πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη χώρα. Επανέλαβε τη θέση πως η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο δεν μπορεί να μένει χωρίς συνέπειες, προσθέτοντας πως και η κατοχή των εν λόγω όπλων είναι καταδικαστέα.

Σήμερα, στη δεύτερη μέρα των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν και πάλι, κατά κύριο λόγο, στις εξελίξεις στη Συρία καθώς και στην Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:37 PM