Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Καμπότζης
- 02/11/2009Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Καμπότζης, με έδρα το Παρίσι, κ. Kiman Uch.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Καμπότζης μετέφερε, κατ' αρχάς, τους θερμούς χαιρετισμούς του Βασιλέα Norodom Sihamoni. Η Καμπότζη, ανέφερε, αναδεικνύεται σήμερα ως μία νέα δυναμική οικονομία και επιδεικνύει ευνοϊκούς οικονομικούς δείκτες, ιδιαίτερα στον τομέα παραγωγής ρυζιού, όπως και στον τουριστικό τομέα με αφίξεις επισκεπτών πέραν των δύο εκατομμυρίων κατά έτος. Παράλληλα, ο κ. Uch εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την υποστήριξη της Κύπρου στην αίτηση της να καταστεί μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατά την πρόσφατη 17η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των χωρών μελών της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό η Καμπότζη και η Κύπρος έχουν τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών, κατέληξε.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν της συνεργασίας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ υποστηρίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – Καμπότζης. Η Καμπότζη, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί μια από τις χώρες προτεραιότητας στην πολιτική της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη και τη μείωση του δείκτη φτώχιας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε αναλυτικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τονίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ίδια προσήλωση και ότι παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Και τόνισε: "Για μας, είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε σε μια λύση και να πετύχουμε την επανένωση της χώρας μας όσο το δυνατό πιο σύντομα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα, ούτε λύση που δεν θα είναι βασισμένη σε αρχές αλλά ούτε τις όποιες προσπάθειες για επιβολή επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η λύση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της παρούσας διαδικασίας με κυπριακή ιδιοκτησία και πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης και να συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων".

Στην τελετή παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:52 PM