Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας - 11/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. David Oladipo Obasa.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Νιγηρίας, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ορόσημο λόγω της σημαντικής αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας για την ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-Νιγηρίας. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του παρέχεται να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των ηγεσιών τους.

Ο κ. Obasa τόνισε ότι η Νιγηρία είναι πρόθυμη να ενώσει τα χέρια με την Κύπρο και με άλλες φιλειρηνικές χώρες και να εφαρμόσει το εργαλείο της προληπτικής διπλωματίας, ώστε να ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση διενέξεων.

Περαιτέρω, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Νιγηρίας αναφέρθηκε στο καθήκον που του ανατέθηκε για ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου-Νιγηρίας σε τομείς όπως η πολιτική διαβούλευση, το εμπόριο και οι οικονομικές σχέσεις, η ενέργεια, η μετανάστευση, η πολιτιστική διπλωματία, η αεροπλοΐα, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της αλληλεπίδρασης τόσο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε άλλα διεθνή βήματα. Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του κ. Obasa στην Κύπρο προσφέρει μια νέα ευκαιρία για επανεξέταση και διερεύνηση των προοπτικών για την ενίσχυση της συνεργασίας και για την επέκταση των διμερών πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σημείωσε ότι η Προεδρία θα προσφέρει την ευκαιρία για επαναβεβαίωση της φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

«Μπορούμε», πρόσθεσε, «να ωφεληθούμε από αυτή την εξέλιξη και να χρησιμοποιήσουμε το Δεύτερο Κοινό Στρατηγικό Σχέδιο Ευρώπης-Αφρικής για το κοινό μας συμφέρον».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που διενεργήθηκαν τη μέρα των Χριστουγέννων, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Νιγηρίας να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας με αποτελεσματικό τρόπο.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματός μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Η Κύπρος υπολογίζει στην πολύτιμη υποστήριξη της Νιγηρίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης η παρούσα πολιτική όσον αφορά την Κύπρο είναι αντιπαραγωγική. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναμένει ότι η Νιγηρία, σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, θα αποθαρρύνει τις πολιτικές που καταπολεμούν και παρεμποδίζουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:37 PM