Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας - 16/12/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίστηκε πάνω στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς εάν το θέμα έχει ολοκληρωθεί, απάντησε: «Όχι ακόμη. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνάντηση».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Alexander Downer, ο οποίος έκανε λόγο για «ακανθώδη ζητήματα», ο κ. Χριστόφιας είπε: «Υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα. Δεν μπορώ, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας τι συζητούμε εκεί, τι λέει η άλλη πλευρά, τι λέμε εμείς. Νομίζω ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό αυτό».

Κληθείς να πει κατά πόσον η προεργασία των συμβούλων των δύο ηγετών κατέληξε σε δύο καλάθια, στα θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία και σε αυτά για τα οποία υπάρχει διαφωνία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτό ήταν και το αναμενόμενο και είναι και μια διεργασία, μια διαδικασία, την οποία είχαμε αποφασίσει από την αρχή, ότι προς το τέλος της συζήτησης της κάθε πτυχής του Κυπριακού θα ξεχωρίζουμε τα σημεία όπου συμφωνούμε και τα σημεία όπου υπάρχει διαφωνία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω, σε επόμενες πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι είναι πλήρως αποκρυσταλλωμένες οι θέσεις των δύο μερών, ώστε σε κατοπινό επίπεδο να μπορέσουν να καταλήξουν και σε αυτά όπου υπάρχουν διαφωνίες, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Όχι ακόμη, διότι συζητάμε τις εξωτερικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η ιεραρχία των νόμων, θα ξαναγγίξουμε το μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία ακόμη θα δούμε πριν μπούμε σε άλλη πτυχή του Κυπριακού».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:07:32 PM