Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Barack Obama


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Barack Obama:


«Εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για την ιστορική εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο κυπριακός λαός και ο κόσμος στο σύνολο του έχει παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Η δική σας νίκη ορόσημο έρχεται σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και να αναλάβει ενεργό δράση. Είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, την περιβαλλοντική και ενεργειακή κρίση, όλα αυτά απαιτούν διεθνή διάλογο, δέσμευση και συνεργασία. Η εκλογή σας και το ηχηρό κάλεσμα σας για αλλαγή έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, όχι μόνο στο λαό της Αμερικής, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ανθρωπότητα αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο βασικός εταίρος στη συλλογική του προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, επικυρώνοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και σεβόμενοι το καταστατικό του ΟΗΕ.

Οι δύο χώρες και οι λαοί μας συμμερίζονται κοινές αξίες και αρχές – αξίες τις οποίες έχετε σταθερά επαναλάβει: Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών αρχών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου. Είναι αυτές τις αρχές και αξίες που ο λαός της Κύπρου επιθυμεί να απολαμβάνει μέσω της επανένωσης του νησιού, χωρίς κατοχικές δυνάμεις, και είναι αυτός ο στόχος τον οποίο δεσμεύομαι να πετύχω. Εκφράζω την εκτίμηση μου και ενθαρρύνομαι από τη θέση αρχής την οποία τόσο εσείς όσο και ο εκλελεγμένος Αντιπρόεδρος Joe Biden έχετε λάβει, υποστηρίζοντας μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και την ξεκάθαρη αναγνώριση ότι μια λύση δεν θα τερματίζει μόνο τη διχοτόμηση του νησιού και των κατοίκων του, αλλά θα ανοίγει το δρόμο για την ειρήνη και την ευημερία σε όλη την περιοχή.

Προσβλέπω στη συνεργασία μας για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπερατλαντικού συνεταιρισμού καθώς και σε θέματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος.

Δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις θερμές μου ευχές για κάθε επιτυχία καθώς προετοιμάζεστε να αναλάβετε το ύπατο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:22 AM