Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή διαμαρτυρίας του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία - 08/10/2010


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 30 Σεπτεμβρίου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγγέλλει νέες παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία που σημειώθηκαν από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου.


Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αρ. Α/65/480-S/2010/502.

Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει δε ότι αυτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και με τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας ενώ συνεχίζουν να απειλούν την πτητική ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας για υπόσκαψη της κυριαρχίας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Υποσκάπτουν, επίσης, τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υπονομεύουν την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Τέτοιες ενέργειες, συνεχίζει, δεν συνάδουν καθόλου με την προσδοκώμενη συμπεριφορά από μια χώρα που τώρα υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης ζήτησε, όπως και στις προηγούμενες επιστολές του, όπως οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας συμπεριληφθούν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:06 PM