Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας - 13/10/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας κα Cecilia Malmström, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε την κα Malmström στην Κύπρο και σημείωσε ότι η επίσκεψή της πραγματοποιείται σε μια καλή χρονική στιγμή για τη συζήτηση τόσο διμερών θεμάτων όσο και ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αναφερόμενος στις διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σουηδίας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας και του τουρισμού.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι και στη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση ευρωπαϊκών ζητημάτων θεσμικού χαρακτήρα, όπως η Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά και του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Από πλευράς της, η Σουηδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη φιλοξενία και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την εδώ παρουσία της ως εκπροσώπου της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι και ενωρίτερα, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την παρούσα φάση του Κυπριακού και να εκφράσει τη στήριξη της σουηδικής προεδρίας στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Καταλήγοντας, η κα Malmström είπε ότι προσβλέπει στις περαιτέρω διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «η θέση της Κύπρου επί του θέματος είναι γνωστή: η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν και στην Κύπρο». «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και αυτό δεν είναι προαιρετικό ή κάτι που μπορεί να επιλέξει να μην πράξει», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση μέχρι το Δεκέμβριο, θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση, επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το είδος των επιπτώσεων θα είναι κάτι που θα συζητηθεί με όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», κατέληξε.

Στην ίδια ερώτηση, η κα Malmström επεσήμανε ότι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας θα δημοσιοποιηθεί αύριο και ότι η ίδια δεν την έχει ακόμη διαβάσει. Πρόσθεσε ότι, αφού διαβαστεί η Έκθεση και τύχει προσεκτικής μελέτης από την προεδρία, θα συζητηθεί, κατά τη συνήθη διαδικασία, το Δεκέμβριο όταν θα διεξαχθεί μια γενική συζήτηση αναφορικά με τις υποψήφιες χώρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, η κα Malmström επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη διαβάσει την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί με όλα τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης κάθε χρόνο μέσα από ένα σύστημα διαφάνειας. Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν, ει δυνατόν, αν η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια, να προχωρήσουμε στο άνοιγμα ενός κεφαλαίου, πιθανότατα αυτού που αφορά στο Περιβάλλον, νοουμένου ότι θα εκπληρωθούν όλα τα τεχνικά κριτήρια, είπε η Σουηδή αξιωματούχος. Αυτό θα το γνωρίζουμε αύριο όταν θα συζητήσουμε την Έκθεση, πρόσθεσε. Είμαστε σε διαρκή διάλογο όχι μόνο με τα κράτη μέλη, αλλά και με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις, είπε. Ωστόσο, είναι πολύ πρόωρο να προαποφασιστεί από τώρα, στις αρχές Οκτωβρίου, το τί θα συμβεί το Δεκέμβριο, κατέληξε η κα Malmström.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:19 PM