Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Πραγματοποιήθηκε η έναρξη του εθνικού προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015 - 12/03/2015


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, κήρυξε σήμερα την έναρξη του εθνικού προγράμματος δραστηριοτήτων της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Το εν λόγω πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Εθνικός Συντονιστής), του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (κύριος Εταίρος) και της Παγκύπριας Πλατφόρμας ΜΚΟ για την Ανάπτυξη CYINDEP (Εθνικός Δικαιούχος).

Υπό τον τίτλο, «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας», εστιάζει στην ανάδειξη της πολυπλοκότητας των ζητημάτων αειφόρου ανάπτυξης και στην επίδραση που έχει η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ευρωπαίου πολίτη. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται διαγωνισμός ταινίας μικρού μήκους στα σχολεία, έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις, διαγωνισμός συγγραφής άρθρου και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εξήρε τη σημασία της συλλογικής δράσης της ΕΕ και των κρατών μελών της, που μαζί αποτελούν τον μεγαλύτερο δωρητή αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως, για την καταπολέμηση της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της καταπίεσης και των ανισοτήτων. Παρόμοιες συνθήκες οδηγούν σε οικουμενικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία προσώπων και η τρομοκρατία, που δεν γνωρίζουν σύνορα.

Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Ζήνων, παρά του ότι έχει αναστείλει τα προγράμματα αναπτυξιακής της συνεργασίας ένεκα της οικονομικής κρίσης, συμμετέχει με εθνικό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης, ενδεικτικό και του πολιτικού ρόλου που η χώρα μας επιθυμεί να διαδραματίσει, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που επωφελείται από αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ. Το πρόγραμμα έχει ως ευρύτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για παγκόσμια θέματα, εστιάζοντας στους νέους και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα που αφορούν γυναίκες και κορίτσια.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη, η οποία επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από τις δράσεις του, είναι να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, που θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι, στα πλαίσια του κυπριακού προγράμματος δραστηριοτήτων για το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης και του 2ου στόχου της σχολικής χρονιάς, με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας», οι μαθητές των Λυκείων κλήθηκαν ήδη να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό δημιουργίας τρίλεπτης ταινίας.

Τόσο ο κ. Ζήνων όσο και η κα Παντελάκη εξήραν τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας με την παγκύπρια Πλατφόρμα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη CYINDEP, ως παράδειγμα που αποσκοπεί στην συλλογική επιτυχία των κοινών στόχων και αξιών, με την εμπλοκή κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών.

Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος μοιράστηκε τις δικές του εμπειρίες από την ανάληψη των καθηκόντων του, επιδεικνύοντας τη διασύνδεση μεταξύ του αναπτυξιακού και του ανθρωπιστικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το 2015 είναι η χρονιά για ουσιαστική ανασκόπηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, αλλά και για εντατικοποίηση του διαλόγου για τη χάραξη των επόμενων δράσεων, που ευαισθητοποιούν τους πολίτες και θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Μαρκοπουλιώτης και Βασιλείου, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης του διαλόγου με τους πολίτες. Χαρακτήρισαν, επίσης, ενθαρρυντική τη στήριξη που δείχνουν οι Κύπριοι για την προώθηση της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του σχετικού ευρωβαρόμετρου, φτάνει στα 94%.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, τέλος, οι προσωπικότητες που ορίστηκαν ως Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης: η αξιόλογη δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού και ο ολυμπιονίκης ιστιοπλόος μας Παύλος Κοντίδης έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση να προωθήσουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:28 PM