Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών προήδρευσε σύσκεψης για θέματα εξωτερικής πολιτικής - 22/12/2008


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές και υπεύθυνοι κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Κυπριανού προέβηκε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχα την πρώτη, υπό αυτή τη μορφή, συνάντηση με τα κόμματα και τους εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως και με τους Ευρωβουλευτές. Ο βασικός στόχος ήταν για να ακούσω και να συζητήσω μαζί τους τρόπους που το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορεί να συνεργαστεί και να στηρίξει τις προσπάθειες των κομμάτων τόσο στις πολιτικές ομάδες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.

Επανειλημμένα έχω πει, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ότι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στο εξωτερικό, πάντα μιλώ κατά κύριο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε τρίτες χώρες, των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων και ακριβώς θέλαμε να δούμε σήμερα με ποιο τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μια πιο πρακτική συνεργασία. Κάναμε την πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Θα μελετηθούν οι εισηγήσεις των κομμάτων και θα επανέλθουμε σύντομα. Σκοπεύω να έχουμε, σε τακτά διαστήματα, αυτές τις συναντήσεις για να μπορούμε να βελτιωνόμαστε, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις καινούργιες προκλήσεις, όπως παρουσιάζονται.

Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι μέσα από τη συχνή επαφή του Υπουργείου Εξωτερικών με τα πολιτικά κόμματα θα μπορούν να αντιμετωπίζονται οι διάφορες προκλήσεις, να αξιοποιούνται οι δυνατότητες και να υπάρχει αυτή η συνεργασία, όχι μόνο από πρακτική άποψη, αλλά και στο επίπεδο πολιτικών θέσεων και ενημέρωσης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η σημερινή σύσκεψη αφορούσε μόνο θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Υπουργός είπε:

"Οι συζητήσεις που έγιναν για διάφορα ζητήματα, ως παραδείγματα, δεν ήταν για να καθορίσουμε πολιτική ή στρατηγική. Αυτή η συνάντηση δεν είχε αυτό το στόχο. Ο στόχος είναι πως θα υπάρξει ο συντονισμός και, κυρίως, η στήριξη από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά κύριο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πλέον οργανωμένα πολιτικά σύνολα, τα ευρωπαϊκά κόμματα και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, όμως υπάρχουν και τα κόμματα τα οποία δραστηριοποιούνται και σε διεθνές πολιτικό επίπεδο και έτσι καλύψαμε και αυτές τις δυνατότητες".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:06 PM