Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας - 06/05/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Jang Tae-shin.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Tae-shin σημείωσε τη σημαντική ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Εξέφρασε δε την πλήρη ικανοποίηση του για την εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας τον Ιούλιο 2009 μεταξύ Κορέας-Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας, η οποία άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κορεάτης Πρέσβης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό που να στηρίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εξέφρασε κατ΄ αρχάς τα βαθιά συλλυπητήρια του ιδίου και του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και τον κορεατικό λαό για τον τραγικό θάνατο 46 ατόμων σε σκάφος του Κορεατικού Ναυτικού στις 26 του περασμένου Μαρτίου.

Αναφερόμενος στις διακρατικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κυπριακός λαός παρακολουθεί την κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον κορεατικό λαό. Η μακροχρόνια αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του λαού της χώρας σας, πρόσθεσε, επάξια σας ενέταξε στην Ομάδα των 20 πιο βιομηχανοποιημένων χωρών του κόσμου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε, επίσης, επιτυχία για την έκθεση EXPO 2012, στην πόλη Yeosu και, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας για μια Συμφωνία Πλαίσιο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του για τον ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τη Δημοκρατία της Κορέας για επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση για τις προσπάθειες τόσο του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon όσο και του πρώην Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Han Sung-Joo, επίσης Κορεάτη, κατά την περίοδο 1997-1998.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στις μέχρι τώρα συνομιλίες που είχε με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ και τόνισε ότι αναμένει από τον νέο ηγέτη κ. Έρογλου να αναιρέσει τις θέσεις του περί ύπαρξης «δύο λαών και δύο χωριστών κρατών». Σημείωσε δε πως ο κ. Έρογλου «εκλέγηκε» ως αποτέλεσμα της παράνομης ψήφου των Τούρκων εποίκων. Αναμένουμε από τον κ. Έρογλου, πρόσθεσε την υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων, την επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης καθώς και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας από το σημείο που είχαν διακοπεί τον περασμένο Μάρτιο.

Μια λύση στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι προς όφελος όλων, του κυπριακού λαού στο σύνολο του, της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές της προοπτικές, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας που θα δουν τη σταθερότητα και την ειρήνη να επιστρέφουν στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το όραμα μου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όραμα που μοιράζονται οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:50 PM