Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας - 09/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κα Ντόρα Μπακογιάννη.


Στην συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς o Yφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Γεωργής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση η κα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Μάρκο Κυπριανού, ένα εξαιρετικά καλό φίλο.

Η επισκεψή του στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας συνολικής διαπραγματευτικής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, ήταν και το κύριο σημείο των συνομιλιών μας. Υπογραμμίζω εξ αρχής ότι η Ελλάδα, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προσβλέπει στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης που μόλις αρχίζει. Στηρίζουμε όλοι τον Πρόεδρο Χριστόφια, την κυπριακή πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια που έχουν αναλάβει για τον τερματισμό μιας αδικίας, μιας απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζεται επί 34 ολόκληρα χρόνια. Η επικοινωνία, η συνεννόηση, η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι συνεχής, ουσιαστική και αποδοτική και έτσι θα συνεχίσει και όποτε απαιτηθεί θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια διακρίνεται από νηφαλιότητα, εποικοδομητικό πνεύμα αλλά και αποφασιστικότητα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του διεθνούς αυτού ζητήματος εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα ποια πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της λύσης που θα πρέπει να προκύψει από μια διαδικασία χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Πρέπει να είναι μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Ειδικά ο σεβασμός των αρχών και αξιών της Ένωσης έχουν ιδιαίτερη σημασία. Καμία προσπάθεια επίλυσης δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό σημαίνει για την προοπτική ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος για το σύνολο του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Προοπτική ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας για όλους, χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια που ξεκινάει είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερης σημασίας. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος είμαστε όμως αποφασισμένοι, η κυπριακή ηγεσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει επιβεβαιώσει τη βούληση των Ελληνοκυπρίων για ειλικρινή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε αίσια έκβαση. Θέλω να ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει με αντίστοιχη μετριοπάθεια και καλή θέληση τη διαπραγμάτευση. Περιμένουμε δε από την Τουρκία να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη. Πέραν του Κυπριακού συζητήσαμε ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών θεμάτων μεταξύ των άλλων και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις εξελίξεις στον Καύκασο, τις εξελίξεις, βεβαίως, στο Κοσσυφοπέδιο. Μιλήσαμε και για την πορεία των διμερών μας σχέσεων και την οικονομική μας συνεργασία που όπως ξέρετε είναι εξαίρετη.

Γι΄ άλλη μια φορά, αγαπητέ Μάρκο, εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στο Υπουργείο Εξωτερικών σας καλωσορίζω και εύχομαι όλες οι συναντήσεις σου να είναι εξίσου παραγωγικές και επιτυχείς».

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού δήλωσε: «Θέλω και εγώ να αρχίσω πρώτα απ’ όλα εκφράζοντας τη χαρά μου που είμαι σήμερα στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της συναδέλφου και φίλης, της Ντόρας Μπακογιάννη.

Θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου – κυριολεκτικά- γιατί την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων μου ήρθα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια τότε και είχαμε την πρώτη επαφή, έχουμε μια πολύ συχνή επαφή και συντονισμό, που κατά κύριο λόγο, βεβαίως, αφορά στο κυπριακό ζήτημα που είναι το βασικό μας θέμα, αλλά και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και, βεβαίως, του πολιτικού κόσμου για τη στήριξη που παρέχει η Ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός στον αγώνα της Κύπρου. Και ένα πολύ σημαντικό βήμα σ’ αυτόν τον αγώνα μας ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι γνωστό και δεδομένο ότι χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχα την ευκαιρία, μαζί με τους συνεργάτες μου, να ενημερώσουμε την κα Υπουργό και τους συνεργάτες της για τη δεύτερη φάση, αν θέλετε, την ουσιαστική φάση των συνομιλιών, στην οποία μπαίνουμε τώρα.

Στις 11 του μηνός αρχίζει πλέον η διαπραγμάτευση, μετά από το τελετουργικό μέρος της περασμένης εβδομάδας. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη, βεβαίως, αυτή η καμπή στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος.

Φέρνει ελπίδα και συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά από τη στιγμή που αρχίζει ο διάλογος πιστεύουμε ότι υπάρχει προοπτική επίλυσης του προβλήματος αρκεί να επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση.

Από τη δική μας πλευρά έχουμε διαβεβαιώσει και έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι υπάρχει αυτή η καλή θέληση και η βούληση για επίλυση του προβλήματος. Θα έλεγα ότι είμαστε στην ώρα της αλήθειας τώρα. Ο,τι λέγονταν δημόσια ή κηρύσσονταν δημόσια από την άλλη πλευρά θα δοκιμαστούν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακούστηκαν και θετικά και αρνητικά σχόλια σε όλη αυτή την πορεία που ετοιμαζόμασταν για τις συνομιλίες με τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς. Εδώ τώρα όμως μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση, εδώ θα φανεί ποιες είναι αυτές οι ουσιαστικές θέσεις.

Και ειδικά η βάση της λύσης θεωρούμε ότι είναι συμφωνημένη, την έχει πει και η φίλη Ντόρα, αλλά πρέπει, βεβαίως, αυτή η υλοποίηση να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Συμφωνίες Κορυφής, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η ομοσπονδιακή λύση είναι τεράστια υποχώρηση από την πλευρά των Ελλήνων της Κύπρου, που έγινε το ’77, έχοντας υπόψη ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε ποτέ γεωγραφικός διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής. Επομένως, η αποδοχή από εμάς αυτού του ομοσπονδιακού συστήματος διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι η υποχώρηση που μπορούσαμε να κάνουμε και όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για περισσότερη υποχώρηση.

Η ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι η συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα νέο ομόσπονδο σύστημα, που θα εξασφαλίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου.

Επαναλαμβάνω, μπαίνουμε με καλή θέληση εμείς, αλλά όντως θα είναι δύσκολη η διαδικασία. Θα υπάρξουν και δυσκολίες, θα υπάρξουν διαφωνίες, θα υπάρξουν και προβλήματα. Σημασία έχει να υπάρξει επιμονή και υπομονή, για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και να προχωρήσουμε προς το στόχο της επίλυσης.

Είχαμε, βεβαίως, την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είμαστε και εταίροι στην ΕΕ και έχουμε, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, θα έλεγα, κοινή τοποθέτηση και ήταν ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε και απόψεις για διάφορα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τη φίλη Ντόρα για την πρόσκληση και για τη φιλοξενία και, βεβαίως, θα είμαστε σε συνεχή επαφή για τη συζήτηση όλων των ζητημάτων».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:11 PM