Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ταξιδιωτική Οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια των ταξιδιωτών σχετικά με την επιδημία από τον ιό Ζίκα - 03/02/2016


Συνιστάται προσοχή


Με τα σημερινά δεδομένα, τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν ή διαμένουν σε χώρες που ενδημεί η νόσος, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να λάβουν τα πιο κάτω μέτρα προφύλαξης:

1. Να φορούν φαρδιά και ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιούν, στο ακάλυπτο δέρμα, εντομοαπωθητικά όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα), να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α. (Τα πιο πάνω εντομοαπωθητικά δεν συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3μηνών)
3. Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να κοιμηθούν.
4. Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
5. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να προτιμούν να κυκλοφορούν σε χώρους που κλιματίζονται.

Άτομα που γυρίζουν από ταξίδι σε χώρα επηρεασμένη από τον ιό, και μέσα σε τρείς εβδομάδες από την επιστροφή τους παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού τους.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Ο ιός Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους με κουνούπια της οικογένειας Aedes ιδιαίτερα τα Aedes aegypti και Aedes albopictus.

Τι εικόνα νόσου μπορεί να προκαλέσει;

Η νόσος από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πυρετό που διαρκεί γύρω στις 4-7 ημέρες, εξάνθημα, πόνους στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών), πόνους στους μυς και πονοκέφαλο. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και κατά κανόνα αυτοθεραπεύεται. Συμπτώματα παρουσιάζει μόνο 1 στα 5 άτομα από αυτά που νοσούν.

Ποιος ο χρόνος επώασης;

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 2-7 ημέρες μετά από τσίμπημα μολυσμένου εντόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 12 ημέρες μετά το τσίμπημα.

Μπορεί η νόσος να προκαλέσει επιπλοκές;

Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη νόσο στις έγκυες με μικροκεφαλία στα νεογέννητα, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Διερευνάται επίσης η συσχέτιση αυξημένων περιστατικών Guillain-Barre με τη νόσο (το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να βλάψει τα δικά του νεύρα, με αποτέλεσμα μυική αδυναμία και μερικές φορές παραλύσεις μυών).

Σε ποιες χώρες έχει εμφανιστεί;

Τοπική μετάδοση του ιού έχει παρατηρηθεί σε αρκετές χώρες ή τμήματα χωρών κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Ταϊλάνδη. Για την τελευταία ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του ιού, μπορεί να γίνει αναφορά στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Έλεγχου Λοιμωδών Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-information-travellers.aspx
http://www.who.int/csr/don/archive/disease/zika-virus-infection/en/

Εισαγόμενα περιστατικά σε ταξιδιώτες από χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό, έχουν αναφερθεί και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Η εξάπλωση του ιού Ζίκα στις χώρες της Αμερικής είναι πιθανόν να συνεχιστεί εφόσον οι διαβιβαστές Aedes aegypti και Aedes albopictus που μεταδίδουν τη νόσο είναι ευρέως διαδεδομένοι στις χώρες αυτές.

Υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού;
Όχι, δεν υπάρχει εμβόλιο

Ποια η θεραπεία της νόσου;

Ειδική θεραπεία κατά του ιού δεν υπάρχει. Είναι όμως σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού πρόκειται συνήθως για ήπια νόσο. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και κυρίως αφορά ανάπαυση, καλή ενυδάτωση, καταπολέμηση του πόνου και του πυρετού. Συνήθως αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μιλείστε οπωσδήποτε και με τον γιατρό σας.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι έγκυες ή και οι γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες και που πρόκειται να ταξιδέψουν;

Έγκυες ή και γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες και που προτίθενται να ταξιδέψουν σε κάποια από τις επηρεαζόμενες χώρες θα πρέπει να συζητήσουν τα σχέδια τους με τον γιατρό τους και να σκεφθούν να αναβάλουν το ταξίδι τους ιδιαίτερα προς περιοχές με έντονη μετάδοση της νόσου.

Τι θα πρέπει να κάνουν άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους που προτίθενται να ταξιδέψουν;

Άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή με ανοσοκαταστολή θα πρέπει επίσης να συζητήσουν την πιθανότητα ταξιδιού τους με τον γιατρό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από τα Κρατικά κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων/ Ταξιδιωτικής Ιατρικής σε όλες τις πόλεις ή και στο τηλέφωνο: +357 22605759.

Το παρόν ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν:

Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (εκτός ωρών εργασίας) Tηλ. +357 99660129, e-mail: dutyofficer@mfa.gov.cy, Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου ΕξωτερικώνΤηλ. +357 22801000, +35797775998, e-mail: cycc@mfa.gov.cy.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:37 PM