Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 28/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Miliband, ο οποίος είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε. Σχετικά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα ακόλουθα:


«Εκτιμούμε τη βούληση όλων και την υποστήριξη για τη λύση του Κυπριακού. Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι κανένας δεν θέλει περισσότερο τη λύση του Κυπριακού από ό,τι η δική μας πλευρά. Εμείς είμαστε τα θύματα της εισβολής και της κατοχής, οι δικοί μας κάτοικοι, κατά κύριο λόγο, έχουν εκτοπιστεί –βεβαίως την κατοχή την υποφέρουν και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά τα βασικά θύματα εμείς είμαστε. Επομένως, εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και το συντομότερο δυνατόν τη λύση του Κυπριακού. Άρα, εκτιμούμε τις παραινέσεις, εκτιμούμε τις τοποθετήσεις, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις.

Οι θέσεις μας είναι εποικοδομητικές και συμβάλλουν όχι μόνο στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος, αλλά και στη δημιουργία ενός λειτουργικού ομοσπονδιακού συστήματος σε ένα ενωμένο κράτος, όπου η ενότητά του εξασφαλίζεται και για το μέλλον. Αυτό, πιστεύουμε, εξυπηρετεί τα συμφέρονται και των δύο πλευρών. Εμείς θα συνεχίσουμε, με την ίδια βούληση, για επίλυση του Κυπριακού. Θα πρέπει η Τουρκία, κατά κύριο λόγο, που δημιούργησε το κυπριακό πρόβλημα να σταθεί σαφέστατα και εποικοδομητικά υπέρ της μορφής λύσης, όπως αυτή έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί».

Σε ερώτηση γιατί ο κ. Miliband δεν θα επισκεφθεί και την Κύπρο, αλλά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Βρετανό ομόλογό του έχουν συχνές συναντήσεις, ενώ τρεις μέρες πριν από την αναχώρησή του κ. Miliband είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με λεπτομέρεια τις θέσεις μας και τις εξελίξεις. Επομένως, δεν ήταν τόσο απαραίτητο να έρθει στο νησί. Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσει να υλοποιηθεί και αυτό», κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:26 PM