Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Ατυπο Συμβούλιο της ΕΕ
- 31/03/2008Επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού όπου συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο Θιβέτ καθώς και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε, είναι ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναγνώριση, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει πιο διάπλατα και με πιο γρήγορους ρυθμούς ο δρόμος της ΕΕ για τη Σερβία. » Θα πρέπει, πρόσθεσε, να κρατήσουμε κοντά μας τη χώρα αυτή. «Η διαφωνία που υπάρχει με το μεγαλύτερο αριθμό των κρατών μελών της ΕΕ και της Σερβίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν πρέπει να κλείσει ή να καθυστερήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Είναι κάτι το οποίο εμείς θα στηρίξουμε», κατέληξε ο Μάρκος Κυπριανού.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να προωθεί το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων θέλοντας έτσι να βοηθήσει την Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική κρίση την οποία διέρχεται.

Στην απάντηση του Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο άτυπο Συμβούλιο στη Σλοβενία έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Τουρκίας καθώς και για την αίτηση που υπέβαλε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν και στελεχών του από τη πολιτική ζωή του τόπου. Πρόσθεσε πως «η ΕΕ παρακολουθεί με ενδιαφέρον, και μπορεί να πει κανείς και με ιδιαίτερη ανησυχία, τις εξελίξεις σ΄ αυτό τον τομέα».

Τόνισε ότι «η Κύπρος δεν αντιτίθεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, νοούμενου ότι δεν θα γίνεται με εκπτώσεις, αλλά θα πληροί τις υποχρεώσεις, τους όρους και τα κριτήρια που ισχύουν για όλα τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ. Επομένως», συνέχισε, «το κάθε κεφάλαιο εξετάζεται με τα δικά του δεδομένα και εφ’ όσον δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, η Κύπρος δίνει τη συγκατάθεσή της για να ανοίξει». Ανέφερε ότι «σε άλλα κεφάλαια που θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα εκεί τότε θα γίνει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε κατά πόσον θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. ΄Αρα δεν εμποδίζουμε ως θέμα αρχής το άνοιγμα κεφαλαίων αλλά το κάθε κεφάλαιο εξετάζεται με τα δικά του δεδομένα κατάληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:17 PM