Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού - 29/08/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ. Τον κ. Τσιάρα συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, καθώς και αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Μετά το πέρας της συνάντησης, η δρ Μαρκουλλή και ο κ. Τσιάρας προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στην δήλωση της η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, τον κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε κυρίως τρόπους συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού και θέματα προώθησης της διαφώτισης και των εθνικών θεμάτων μέσω της ομογένειας.

Όπως πάντοτε, η συνεργασία μας είναι άριστη και ο συντονισμός είναι εξαιρετικός. Υπάρχουν, όμως, πάντοτε περιθώρια βελτίωσης και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που γίνονται αυτές οι επισκέψεις και αυτές οι συναντήσεις, για να βρίσκουμε εκείνους τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως γνωρίζετε, θα επισκεφθώ την Ελλάδα πολύ σύντομα, στις αρχές του επόμενου μηνός, και ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτήν τη συζήτηση. Επίσης, η επίσκεψή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης θα δώσει επίσης τη δυνατότητα συνάντησης, ελπίζω, ξανά για να δούμε αυτά τα θέματα τα οποία και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ελλάδα είναι εξαιρετικής σημασίας, η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου δυναμικού που λέγεται απόδημος Ελληνισμός».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Όπως έθεσε το πλαίσιο η δρ Μαρκουλλή, είχαμε όντως μια εξαιρετική επικοινωνία και ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που αφορούν την Κύπρο, αλλά και τον απόδημο Ελληνισμό. Με ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν τη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα, στέκεται μαζί με την Κύπρο σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Έχει σημασία οι συντονισμένες δράσεις των δύο χωρών να αποτελούν πολιτική επιλογή, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο απόδημος Ελληνισμός –ευκαιρία με την οποία βρίσκομαι εδώ, με την έννοια της παρουσίας μου στο Συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων– αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι κατέχουν καίριες πολιτικές θέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο, σε αυτήν τη μεγάλη οικονομική συγκυρία που πρωτίστως, βεβαίως, πλήττει την Ελλάδα και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να προωθήσουν τα εθνικά μας ζητήματα, αλλά βεβαίως και να μας στηρίξουν σε αυτήν την κατεύθυνση που όλοι κινούμαστε, της αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Αυτή τη δύναμη του απόδημου Ελληνισμού πρέπει να την αξιοποιήσουμε και θα το πετύχουμε αν συντονίσουμε, και σε αυτό το πεδίο, τις δράσεις μας και προσπαθήσουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση σε αυτή τη σχέση του απόδημου Ελληνισμού με τη μητροπολιτική Ελλάδα και τη μητροπολιτική Κύπρο. Σε αυτή την προσπάθεια Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί, όπως πορεύονται μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:40:36 PM