Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο - 07/05/2008


Τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στο Κυπριακό επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Ahmed Aboul Gheit στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, κατά την διάρκεια συνομιλιών που είχαν σήμερα στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, για την διαχρονική υποστήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο και διαβεβαίωσε για συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Κυπριανού είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σημείωσε δε με έμφαση ότι η αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, και την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, επηρεάζεται αρνητικά από δηλώσεις της τουρκικής πλευράς που θέτουν σε αμφιβολία την προθυμία της για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν σε βάθος τις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδό τους. Ταυτόχρονα, συμφώνησαν ότι η υλοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών και η συνομολόγηση νέων θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Οι συνομιλίες κάλυψαν, επίσης, τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, την κατάσταση στο Λίβανο και τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού κόσμου. Ο κ. Κυπριανού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη σταθερή και αδιάλειπτη υποστήριξη που προσφέρει η Αίγυπτος στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Δρα Ahmed Fathi Sorour, στον οποίον μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Μετέφερε, επίσης, τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν και την επιθυμία του για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Δρ. Sorour διαβεβαίωσε με την σειρά του για την σταθερή θέση του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου για δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα. Δήλωσε, επίσης, την ετοιμότητα του να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, συνάντηση με το Μεγάλο Ιμάμη του Άλ Άζχαρ, Σεΐχη Mohamed Sayyed Tantawi, στον οποίον μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστόφια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

Συζητήθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλουν το Άλ Άζχαρ και η Κύπρος για προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, με τον Μεγάλο Ιμάμη να αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων θρησκειών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ο Μεγάλος Ιμάμης χαιρέτισε επίσης την πραγματοποίηση στην Κύπρο, τον ερχόμενο Νοέμβριο της Ημέρας Ειρήνης και Προσευχής όλων των Θρησκειών. Σε αυτή θα συμμετάσχουν θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Κυπριανού παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Κυπριακές Αδελφότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας. Έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε Αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:08 PM