Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 22/07/2009


O Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σε σχέση με την Κύπρο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την εξίσωση μεταξύ της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος των Κυπρίων σε ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που έγινε το 2004.


Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «το λιγότερο που μπορώ να πω είναι να εκφράσω την απογοήτευση μου για τις θέσεις που εκφράστηκαν από τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών, ενός αξιωματούχου ενός κράτους μέλους της ΕΕ και εκπροσώπου της Προεδρίας".

"Αναμένουμε ότι η χώρα που ασκεί την Προεδρία θα ενεργεί και θα τοποθετείται στα πλαίσια κοινοτικής αλληλεγγύης και με βάση το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα και τις αποφάσεις της ΕΕ», είπε.

Εχοντας ενημέρωση του τί λέχθηκε και τις απαντήσεις που δόθηκαν στους ευρωβουλευτές, είπε: «Θεωρώ απαράδεκτη την εξίσωση μεταξύ της εισβολής και κατοχής, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη μία πλευρά, με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος σε ένα δημοψήφισμα, όπως έγινε το 2004, ακριβώς με βάση τις ίδιες τις πρόνοιες του συγκεκριμένου σχεδίου".

"Αυτά τα δύο μεταξύ τους ούτε συγκρίσιμα είναι ούτε μπορούν να αναφέρονται μέσα στο ίδιο περιεχόμενο», είπε και σημείωσε πως «η κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την Τουρκία και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σαν μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει τόσο την εισβολή όσο και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους όσο και τη συνεχιζόμενη κατοχή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη λύση του Κυπριακού και είπε ότι «η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη και αυτό αναγνωρίζεται και στις αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ τόσο στις εκθέσεις της Επιτροπής όσο και σε συμπεράσματα όπου αναμένεται η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού».

Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι «οι υποχρεώσεις κα οι ευθύνες της Τουρκίας είναι καταγραμμένες και έχουν υιοθετηθεί από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ τόσο στη δήλωση του 2005, όσο και στα διάφορα συμπεράσματα Συμβουλίων που ακολούθησαν αυτή τη δήλωση, και όποια και να είναι η θέση ενός μεμονωμένου κράτους μέλους ενός αξιωματούχου οφείλουν να ακολουθούν σαφέστατα τις αποφάσεις της ΕΕ, του Συμβουλίου και των κρατών μελών».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στον «υπαινιγμό του Καρλ Μπιλντ για το απευθείας εμπόριο» και είπε πως «η προσπάθεια σύνδεσης της πρότασης για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας είναι τουρκικό εφεύρημα το οποίο δημιουργήθηκε απλώς και μόνο για να απαλλαγεί από την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της".

"Ουδέποτε υπήρξε υπόσχεση από πλευράς της ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε υπάρχει απόφαση Συμβουλίου. Υπήρχε απόφαση για ενίσχυση της τ/κ κοινότητας με στόχο την επανένωση του νησιού και αυτό έχει ήδη εκπληρωθεί με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και τον χρηματοδοτικό κανονισμό που υιοθέτησε η ΕΕ με τη συγκατάθεση της Κύπρου», σημείωσε.

«Είναι θεσμικά απαράδεκτο να δέχεται η ΕΕ ότι μία υποψήφια χώρα θα θέσει όρους και προϋποθέσεις για να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και η Προεδρία οφείλει να απορρίψει οποιανδήποτε τέτοια απόπειρα και αντίθετα να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της ΕΕ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι, «όσον αφορά αυτό τον Κανονισμό, θεωρούμε ότι είναι πολιτικός ο στόχος του για το απευθείας εμπόριο και όχι οικονομικός".

"Οσον αφορά εμπόριο και οικονομία, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες, άρα στόχος είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για αυτόν τον λόγο παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Για αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της σε αυτόν τον Κανονισμό», κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:17:03 PM