Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λετονίας - 25/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λετονίας, με έδρα την Αθήνα, κ. Ivars Pundurs.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Λετονίας διαβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Λετονίας στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας στον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος, όπως ανέφερε, θα πρέπει να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα επέλθει συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα στο σύντομο μέλλον.

Ο Πρέσβης της Λετονίας επισήμανε ότι μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Λετονίας και Κύπρου το 1991 υπήρξε σταθερή αναβάθμιση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι σχέσεις τους έχουν περάσει σε νέο επίπεδο μετά την ταυτόχρονη ένταξή τους στην ΕΕ το 2004. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, πρόσθεσε, η Λετονία και η Κύπρος συμμερίζονται τις ίδιες οικουμενικές και ευρωπαϊκές αρχές και έχουν αναπτύξει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς όπως και ανθρώπινες επαφές.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012, ο κ. Pundurs επισήμανε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει αυτό το σημαντικό καθήκον σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεσμεύθηκε για τη στήριξη της χώρας του κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και λαών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον νέο Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λετονίας για τον διορισμό του, τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει και εγκαθιδρύσει σχέσεις σταθερότητας και διαλόγου εμπιστοσύνης, με βάση κοινές αξίες και πεποιθήσεις δικαιοσύνης και ειρήνης, όπως διαφαίνεται από το ότι είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, είναι μέλη των Ηνωμένων Έθνων και άλλων διεθνών οργανισμών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αξιοποιώντας την αμοιβαία επιθυμία και προθυμία για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις, θα μπορέσουν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση στην ήδη εξαίρετη σχέση που έχουν. Εν προκειμένω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι επιθυμία του είναι η περαιτέρω ενθάρρυνση και προώθηση των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι ελεύθεροι από ξένα στρατεύματα κατοχής και παράνομους εποίκους και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον με ευημερία και ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για ξεπέρασμα του αδιεξόδου και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο του 2008 με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης, κυπριακής ιδιοκτησίας, αποκλειομένων οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής, και παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες κατορθώσαμε να φθάσουμε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σημαντικές συγκλίσεις. Όμως, αναμενόταν μεγαλύτερη πρόοδος.

Με λύπη μου σημειώνω ότι από τον Μάιο του 2010, όμως, με την αλλαγή της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση και η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί. Παρόλο που ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, δεν τίμησε κανένα από τα δύο. Επιπλέον, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον δρα Έρογλου είναι αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης αρνείται να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’. Αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, το ‘Σχέδιο Β’ περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα.

Την ίδια ώρα, οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι απαράδεκτες. Είναι επίσης θλιβερό αφού η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι για κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο εκφοβισμός όσον αφορά την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης αντιπαραγωγικός και προκλητικός, ιδιαίτερα από ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιληφθεί ότι η δική μας θετική προσέγγιση αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χωρίς όρους. Ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να τερματίσει την προκλητική της στάση αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και να σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ‘Σχέδιο Β’ συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα το 541 (1983) και το 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης καλέσει όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν κανένα άλλο κράτος στην Κύπρο.

Εξοχότατε,

Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Έρογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβίβασε, επίσης, στον Πρόεδρο και τον λαό της Λετονίας θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:59 PM