Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 16/03/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Εξωτερικών ήταν η προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης καθώς και η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Λευκορωσία και το Σουδάν. Στο γεύμα εργασίας τους '27' απασχόλησε η προετοιμασία της Άτυπης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 5 Απριλίου καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης και τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για έργα στον τομέα της ενέργειας και της αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις προσπάθειες της Προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας στο εν λόγω θέμα. Παρόλο, όμως, που στη συμβιβαστική πρόταση υπάρχουν θετικά στοιχεία, επισήμανε ο κ. Υπουργός, εντούτοις υπάρχουν και σημεία που δεν ικανοποιούν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι προτεινόμενες πιστώσεις για τα έργα στον τομέα της ενέργειας δεν ικανοποιούν την Κύπρο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, τόνισε, έχει λάβει απόφαση για αντιμετώπιση των νέων ενεργειακών και κλιματολογικών προκλήσεων και πιο συγκεκριμένα υπάρχει έτοιμο έργο προς υλοποίηση, το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δεν μπορεί να επωφεληθεί από χρηματοδοτήσεις για κοινά έργα με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι προτεινόμενες πιστώσεις για την Κύπρο είναι ανεπαρκείς και κάλεσε την Προεδρία να αναθεωρήσει τις εν λόγω προτάσεις της.

Σε ότι αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την απογοήτευση του για τη μείωση των πιστώσεων από 1.25 δις σε 1.1 δις ευρώ. Επισημαίνοντας την ανάγκη για ευελιξία στη διάθεση των πιστώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες κρατών μελών όπως η Κύπρος, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις λόγω της ανομβρίας ως επακόλουθο των κλιματικών αλλαγών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:16 PM