Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών το βιβλίο «ΙΡΛΑΝΔΙΑ- ΚΥΠΡΟΣ: Παράλληλοι Δρόμοι. Κοινές Επιδιώξεις» - 27/06/2013


Εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε το βιβλίο «ΙΡΛΑΝΔΙΑ- ΚΥΠΡΟΣ: Παράλληλοι Δρόμοι. Κοινές Επιδιώξεις». Η έκδοση καλύπτει τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών διά μέσου των αιώνων. Το βιβλίο αποτελεί το πέμπτο της σειράς του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος» που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πανεπιστημίου Κύπρου και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών για τις σχέσεις της Κύπρου με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Τα άλλα τέσσερα βιβλία αφορούν στις σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Δανία.


Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί μια πτυχή της πολιτιστικής διπλωματίας, σημαντικής για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου-Ιρλανδίας και με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η εν λόγω έκδοση «αποτελεί ερευνητικό πλούτο στις σχέσεις Κύπρου-Ιρλανδίας και συνεισφορά της Κύπρου προς την Ιρλανδία ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βασίζεται στις αρχές της ΕΕ και στη συνεργασία με το κάθε κράτος μέλος, για να επικρατήσει και στην Κύπρο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευημερία των πολιτών της.

O κ. Μαυρογιάννης επίσης ανέφερε πως «οι παράλληλοι δρόμοι των δύο χωρών συχνά συναντώνται και το πιο καλό παράδειγμα ήταν οι εορτασμοί εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ στα πλαίσια των εργασιών του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο το 2004 επί Ιρλανδικής Προεδρίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, σημειώνοντας ότι διαπιστώνει να γίνεται πραγματικότητα η έμφαση που επιθυμούσε να προσδώσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας και προβολή των σχέσεων της Κύπρου με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο κ. Patrick Scullion, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτό το βιβλίο διαγράφει τις μακρόχρονες σχέσεις Ιρλανδίας-Κύπρου, οι οποίες χρονολογούνται από πολύ παλιά. Επιπλέον, οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν το 1964, με την απόφαση της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας να συνεισφέρει με απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Scullion τόνισε παράλληλα ότι το Ιρλανδικό απόσπασμα στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο ήταν ουσιαστικά ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα αποσπάσματα σε Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ, που η Ιρλανδία διέθεσε.

Επίσης, ο Ιρλανδός Πρέσβης αναφερόμενος στην συνεισφορά της Ιρλανδίας προς την Κύπρο, επεσήμανε την Ιρλανδική καταγωγή του πρώτου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δικαστή Barra O’ Brian και κατέληξε πως και «οι δύο χώρες είναι νησιά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής οικογένειας τα οποία μοιράζονται κοινές αξίες και παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας». Όπως ανέφερε ο Ιρλανδός Πρέσβης, οι σχέσεις των δύο χωρών ενδυναμώθηκαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ η συνεργασία γίνεται ολοένα στενότερη λόγω της συνεργασίας των δύο χωρών στην ΕΕ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, καθώς και Πρέσβεις ξένων χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:44:42 PM