Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου - 26/08/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κ. Steven Vanackere, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι κ.κ. Κυπριανού και Vanackere είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Βελγίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου και του Βελγίου, σημείωσε ότι φέτος γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της σύναψης των διπλωματικών μας σχέσεων, αφού το Βέλγιο ήταν από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ανεξαρτησία της το 1960. «Έκτοτε διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις τόσο στον πολιτικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς», υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία όπως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με αντίστοιχες ομάδες φιλίας στο κυπριακό και βελγικό κοινοβούλιο. Σημείωσε, δε, την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας, υπενθυμίζοντας το κοινό πρόγραμμα Κύπρου και Βελγίου για την παροχή βοήθειας στο Μάλι. Επ’ αυτού, πρόσθεσε ότι η επικείμενη αύξηση των πτήσεων από το Βέλγιο προς την Κύπρο θα αυξήσει τις επισκέψεις Βέλγων στην Κύπρο και αντίστροφα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το πρόγραμμα της βελγικής προεδρίας και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις προτεραιότητές της, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα. «Η Κύπρος θα κάνει ό,τι μπορεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της για βοηθήσει το Βέλγιο να έχει μια πολύ επιτυχημένη προεδρία σε όλους τους τομείς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαβεβαίωσε τον Βέλγο αξιωματούχο ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα. «Η επανένωση του νησιού είναι για εμάς η μόνη δυνατή λύση και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε. Βεβαίως, πρόσθεσε «γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς και θα θέλαμε να δούμε μια πιο εποικοδομητική αντίδραση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά». Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, επίσης, στο τρίπτυχο προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Χριστόφιας όπου προτείνεται, όπως είπε, «παράλληλη συζήτηση του περιουσιακού, του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου για τους έποικους, παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις πτυχές της ασφάλειας όταν και εφόσον πλησιάζουμε στην επίτευξη λύσης». «Πιστεύουμε ότι αυτό το πακέτο μπορεί να συμβάλει στην ώθηση των διαπραγματεύσεων, στην επίτευξη προόδου, στην εντατικοποίησή τους και στην ουσία τους. Την ίδια στιγμή θα βοηθήσει να προχωρήσει και η ενταξιακή πορείας της Τουρκίας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Πιστεύουμε ότι καμία υποψήφια χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν πρέπει να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Όλες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις σε αυτήν τη διαδικασία. Η αποτυχία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων δεν επηρεάζει μόνο το τελικό αποτέλεσμα, την ένταξη, αλλά -τουλάχιστον όσον αφορά στην Κύπρο- και την ίδια τη διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Βέλγο αξιωματούχο συζήτησαν και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Γάζα.

Από πλευράς του, ο Βέλγος αξιωματούχος υπογράμμισε τη συγκίνησή του για τη θερμή φιλοξενία που του επιφυλάχθηκε στην Κύπρο, όπου βρίσκεται, όπως είπε, με τη διπλή ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου και ως εκπροσώπου της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις καλές σχέσεις που διατηρούν Βέλγιο και Κύπρος, σημειώνοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι περίπου 25.000 Βέλγοι επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο.

Ο κ. Vanackere ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη στήριξή του στο πρόγραμμα προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας της ΕΕ που, όπως είπε, αγγίζει ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν τη ζωή όλων των απλών πολιτών σε κάθε χώρα της ΕΕ, όπως η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, η αύξηση των θέσεων εργασίας, οι κλιματικές αλλαγές και θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ επίσης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μήνυμα ότι κάθε υποψήφια χώρα που είναι διατεθειμένη να καταβάλει προσπάθεια για να πλησιάσει το κοινοτικό κεκτημένο έχει μια θέση στην ΕΕ, είπε ο κ. Vanackere. Έδωσε, δε, σαφή διαβεβαίωση ότι η βελγική προεδρία θα χειριστεί αυτό το θέμα με απόλυτη διαφάνεια. Η ιδέα έγκειται στο ότι το "τρένο της Ευρώπης" δεν πρέπει να σταματήσει, είπε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Vanackere σημείωσε ότι είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια με το πακέτο προτάσεων είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η βούληση για πρόοδο εξακολουθεί να υπάρχει. Υπογραμμίζοντας ότι μια διευθέτηση πρέπει να βασίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Βέλγος αξιωματούχος εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε σχέση με τα περιφερειακά ζητήματα, ο κ. Vanackere είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες μας έχουν την ίδια άποψη αναφορικά με τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν λέγοντας ότι το "τρένο της Ευρώπης" δεν πρέπει να σταματήσει αναφέρεται στην Τουρκία, ο Βέλγος αξιωματούχος είπε ότι αναφέρεται σε όλες ανεξαιρέτως τις υποψήφιες χώρες και πρόσθεσε ότι στο θέμα της διεύρυνσης η βελγική προεδρία ακολουθεί τη λογική του ότι κάθε υποψήφια χώρα κρατά σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της στα δικά της χέρια, με το να σημειώνει η ίδια πρόοδο. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να ενθαρρύνουμε κάθε χώρα να συνεχίσει τη διαδικασία χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς κάποια χώρα να τυγχάνει αυστηρότερης αντιμετώπισης αλλά ούτε και προνομιακής μεταχείρισης. Απλώς θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Vanackere είπε ότι τα άλυτα προβλήματα εμποδίζουν τους ανθρώπους να προχωρούν μπροστά και γι’ αυτό πρέπει να επιλύονται. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σπανίως τα ζητήματα επιλύονται με μια "μεγάλη έκρηξη". Ειδικά στην πολιτική, εξήγησε, τα προβλήματα επιλύονται με μια βήμα προς βήμα προσέγγιση και με το να "συνεχίζει το τρένο να κινείται" . Έτσι, πρέπει να έχεις στόχο την τελική λύση και είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πού κατευθύνεσαι, αλλά ταυτόχρονα στην πολιτική έμαθα ότι το να επιτυγχάνεται πρόοδος μέρα με τη μέρα είναι ο τρόπος να φτάσεις τελικά στον προορισμό σου, είπε. Γι’ αυτό και στη διάρκεια της εξάμηνης βελγικής προεδρίας θέλω να διασφαλίσω ότι το τρένο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:03 PM