Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 16/01/2014


Η συμβολή της Βρετανίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και δη για το κοινό ανακοινωθέν είναι η διακριτική στάση που έχει πάρει με την οποία αφήνει την ελευθερία των κινήσεων στις πλευρές, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είχα συνάντηση χθες το απόγευμα με τον Υπουργό αρμόδιο για την Κοινοπολιτεία και τις Ασιατικές Υποθέσεις και συζήτησα σε έκταση θέματα που αφορούν την Κοινοπολιτεία, μετά και την απόφαση να συμπεριληφθώ ως μέλος της Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας για την υποχρέωση των κρατών μελών να τηρούν τη Διακήρυξη της Χαράρε, που αφορά Κυβερνήσεις σε χώρες νομιμότητας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαπίστωσή μου κατά την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας για μια αυξημένη τάση να χωρίζονται τα κράτη μέλη σε εκείνα που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες και σε εκείνα από χώρες που βρίσκονται στον δρόμο της ανάπτυξης, πράγμα το οποίο πρέπει να βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί».

Ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχει η Βρετανία στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ειδικά και σε σχέση με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για μια κυριαρχία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Βρετανία είναι κάθε έξι μήνες ο αρχικός συντάκτης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πάντοτε υποστηρίζει αυτά τα ψηφίσματα. Θα ήταν παράξενο σε αυτή την περίπτωση να μην υποστήριζε το περιεχόμενο του ψηφίσματος 1251.

Η συμβολή της Βρετανίας, θα έλεγα, σε αυτές τις προσπάθειες είναι η διακριτική στάση που έχει πάρει με την οποία αφήνει την ελευθερία των κινήσεων στις πλευρές και δεν τις κάνει να νιώθουν ότι βρίσκονται κάτω από την πίεση ή τη δαμόκλειο σπάθη των τρίτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλοί αναμένουν την Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό οφείλεται σε σύμπτωση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ίσως σύμπτωση να είναι ότι δεν έγινε τίποτα μέχρις ότου τελειώσει η επίσκεψη στο Λονδίνο. Όμως, νομίζω ότι η Έκθεση θα είναι προφορική, θα γίνει από τον κ. Ντάουνερ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνταξη του πρώτου προσχεδίου ψηφίσματος και η ψήφισή του περί το τέλος του μήνα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:48:23 PM