Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κουβανό ομόλογό του - 21/05/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Bruno Rodriguez Parrilla, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να φιλοξενήσει τον Κουβανό ομόλογό του και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για διμερή ζητήματα όσο και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούβας, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα στενές, αφού ανάγονται από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κουβανό συνάδελφό του για το Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών μετά από την αλλαγή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, και να επαναλάβει τη βούληση της πλευράς μας για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ευχαρίστησε, δε, την Κούβα για τη σταθερή και σθεναρή υποστήριξή της στον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού που εκδηλώνεται, όπως είπε, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κούβας για να σημειώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των σχέσεων και της συνέχισης του πολιτικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο, όπως είπε, μπορούν να επιτευχθούν πολλά για το κοινό συμφέρον. Αυτή είναι η θέση που θα τηρούμε και στα Συμβούλια Υπουργών σε συνεργασία με άλλες φίλες χώρες, κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού και είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο των εξαίρετων διμερών σχέσεων και ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Κύπρου και Κούβας. Ο κ. Parrilla αναφέρθηκε στους ιστορικούς, παραδοσιακούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς, προσθέτοντας ότι ο κουβανικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την ιστορική συνεισφορά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον οποίο θαυμάζει και θα θυμάται όχι μόνο ως ένα πολύ σημαντικό ηγέτη διεθνώς, αλλά και ως ένα πολύ στενό φίλο.

Ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα του τρέφει μεγάλη εκτίμηση στις σχέσεις της με την Κύπρο, λόγω της παραδοσιακής φιλίας, των κοινών στόχων και της κοινής αφοσίωσής τους στο διεθνές δίκαιο όσον αφορά την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων. Επανέλαβε, δε, την παραδοσιακά υποστηρικτική θέση της Κούβας στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα από ειρηνικές διαπραγματεύσεις και στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Parrilla ευχαρίστησε, τέλος, την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη θέση της υπέρ της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:35 PM