Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Ιράν
- 07/09/2010Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Ali Akbar Rezaei.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Ιράν αναφέρθηκε στις κοινές αξίες Κύπρου και Ιράν όπως είναι ο σεβασμός για την κυριαρχία, η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και η βαθιά πίστη στις ειρηνικές και διπλωματικές λύσεις περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί ως ένα από τα βασικά καθήκοντά του να αναπτύξει όσο πιο ευρύτερα είναι δυνατόν τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Όσον αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Ιρανός Πρέσβης είπε ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων αποτελούν το βασικό στοιχείο για διάνοιξη ενός παραθύρου ευκαιρίας ώστε να επιτευχθεί καθοριστική πρόοδος προς μια δίκαιη λύση.

Το Ιράν, τόνισε, υποστηρίζει μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σε βασικές, λειτουργικές και βιώσιμες αρχές.

Καταλήγοντας, ο κ. Razaei εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο να δει τα τελευταία βήματα προς την επίτευξη ενός διζωνικού και δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον νέο Ιρανό Πρέσβη στην Κύπρο και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Δεδομένης της αμοιβαίας επιθυμίας και προθυμίας μας να ενδυναμώσουμε και να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η έρευνα, είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε την αναγκαία επιπρόσθετη ώθηση στη σχέση μας. Εν προκειμένω σας διαβεβαιώνω ότι επιθυμία μου είναι η περαιτέρω ενθάρρυνση και προώθηση των πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα επισκεφθεί την Τεχεράνη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο κυπριακός λαός νιώθει ότι μοιράζεται παρόμοιες ιστορικές εμπειρίες με τον ιρανικό λαό. Η στρατηγική γεωγραφική θέση των δύο χωρών μας, μάς έχει δώσει την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με πολλούς άλλους πολιτισμούς οι οποίοι άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω το σεβασμό μας για την αρχαία ιρανική κουλτούρα και επιτεύγματα όπως και για τη μεγάλη επίδραση του Ιράν στην ανάπτυξη των επιστημών όπως η ιατρική, η αστρονομία και τα μαθηματικά και στην ανάπτυξη των τεχνών, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Στη σύγχρονη εποχή, το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσε κοινοβούλιο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και χάραξε το δρόμο για τη διοίκηση της χώρας από τον ίδιο το λαό.

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας άρχισαν αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. ΄Εκτοτε, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν ενδυναμωθεί στη βάση των κοινών μας πεποιθήσεων ως προς την αρχή της ειρήνης και συνεργασίας έναντι κοινών προβλημάτων. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κύπρος πάντοτε θα είναι φίλος και συνεχής υποστηρικτής για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο της χώρας σας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζει στην πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία. Ως εκ τούτου, η Κύπρος θα εκτιμήσει τη συμβολή του Ιράν, σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες στον OIC, για να αποθαρρύνει πολιτικές που είναι αντιπαραγωγικές ως προς τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ανέφερε τα ακόλουθα για την παρούσα φάση των συνομιλιών:

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων, προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό.

Πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να προωθήσω αποφασιστικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύντομα, τον Ιούλιο υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Το πρώτο μέρος των προτάσεών μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση των τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, συγκεκριμένα το περιουσιακό, το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μειώσει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος των προτάσεων μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, μια περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα είναι πρός μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων, με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984), δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική τουρκοκυπριακή οικονομία, δεν θα μπορούσε να έλθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, δεδομένου ότι η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει σταδιακά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι μια θετική συμβολή στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, η οποία θα είναι ουσιώδης και άμεση, έστω και εάν η πλήρης εφαρμογή του πακέτου θα απαιτούσε ορισμένο χρόνο.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στην οποία θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις και τα σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους εποίκους και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά στις προτάσεις αυτές, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού και ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, καθώς και να συμβάλει ενεργά και θετικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για γι’ αυτήν όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα ενός μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της ΄Αγκυρας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σραυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.

Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:28 PM