Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 18/01/2016


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε, σήμερα, στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία. Εξάλλου, στο πλαίσιο ανεπίσημου γεύματος εργασίας, οι «28» αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh.

Σε ό,τι αφορά στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι το κενό που υπάρχει επί του εδάφους εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης. Η μόνη που μπορεί να μεσολαβήσει έντιμα και εποικοδομητικά, ιδιαίτερα εν έτει εκλογών στις ΗΠΑ, είναι η ΕΕ. Γι’ αυτό και τα Συμπεράσματα πρέπει να απευθύνουν προτροπές προς βήματα ειρήνευσης και όχι να ασκούν κριτική προς τις δύο πλευρές, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Επίσης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα. «Καλωσορίζουμε την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. de Mistura», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, και προτίθεται να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Η εν λόγω Διάσκεψη, κατέληξε, θα δώσει την ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να εκφράσει τη στήριξή της και προς τον Λίβανο και την Ιορδανία, δύο χώρες οι οποίες βιώνουν άμεσα τις επιπτώσεις της αστάθειας στη Συρία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Philip Hammond και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ κ. Johannes Hahn, τους οποίους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:15 PM