Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας - 02/12/2015


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού στην Κύπρο.


Ο Ρώσος Υπουργός έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρος Αναστασιάδη κ. Νίκο Αναστασιάδη και παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και ο ρόλος της Ρωσίας, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση στην Ουκρανία, την Συρία καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της συνάντησης των δύο Υπουργών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τις τουρκικές εναέριες δυνάμεις και την απειλή του Daesh, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον Ρώσο ομόλογό του στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην επέτειο των 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε σχέση με τον θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε βαθύτατη συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης της Metrojet. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ρωσίας στην καταπολέμηση του Daesh και επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη και την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Όσον αφορά το θέμα της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις εναέριες δυνάμεις της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε το γεγονός «αδικαιολόγητο», υπογραμμίζοντας ότι το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο, όπου υπάρχει αυξημένη πολιτική σύγκλιση σχετικά με το θέμα της Συρίας. «Είμαι βέβαιος ότι τέτοια περιστατικά δεν θα υποσκάψουν τη συλλογική μας δέσμευση για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Συρία».

Επιπρόσθετα, κατά τη σημερινή συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναζητήσουν νέους τομείς συνεργασίας για διεύρυνση των σχέσεων, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμό και η εκπαίδευση.

Σχετικά με το Κυπριακό και τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδιάλειπτη θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Επισημάναμε συγκεκριμένα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην επικύρωση μιας πιθανής λύσης, αλλά στην λήψη εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων για τη συνολική εφαρμογή της», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και τη συνέχιση, και την εντατικοποίηση εάν χρειάζεται, της προσπάθειας υπό την σύνθεση της Νορμανδίας και την Τριμερή Ομάδα Επαφής», είπε.

Οι δύο Υπουργοί εξέτασαν, επίσης, το θέμα των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση των σχέσεων δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει αρκετή πρόοδος ώστε να επιτραπεί η επανεξέταση της κατάστασης.

Από πλευράς του, ο Ρώσος Υπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνείας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 55η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι οι αξιωματούχοι των δύο Κυβερνήσεων έχουν τακτικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ρωσία τον Φεβρουάριο.

«Σήμερα εξετάσαμε λεπτομερώς την πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ των Προέδρων μας τον Φεβρουάριο στην Μόσχα», είπε ο κ. Lavrov, προσθέτοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή τους, παρά τα προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η βελτιστοποίηση των διμερών εμπορικών δομών θα επιτρέψει την διεύρυνση των εμπορικών μας δεσμών, με δεδομένο τι ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για την Κύπρο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την σταθερή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος, τονίζοντας ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι προσπάθειες για επιβολή έξωθεν πλάνων λύσης στο παρελθόν δεν είχαν αποτέλεσμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιβλέπει τη διαδικασία, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση.

Όσον αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο κ. Lavrov εξέφρασε την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στήριξε τη χώρα του στο περιστατικό με την Τουρκία. Ο Ρώσος Υπουργός ανέφερε ότι «όπως φαίνεται, γίνονται προσπάθειες για να υποσκάψουν την πολιτική διαδικασία που άρχισε στην Βιέννη, στο πλαίσιο της ομάδας στήριξης της Συρίας και φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να επιτρέψουν την επικράτηση των Ισλαμιστών». Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως όλοι οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα επιβλέπουν τη συμφωνία, κάνοντας ότι είναι δυνατό για την εφαρμογή της.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, σημείωσε τη συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του κ. Κασουλίδη ότι η Συμφωνία του Μινσκ πρέπει να επιβλέπεται και επανέλαβε τη δέσμευση της Ρωσίας να την εφαρμόσει.

Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, ο κ. Lavrov ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις προσπάθειες της προς εξομάλυνση των εν λόγω σχέσεων. Σημείωσε δε ότι η ενέργεια παγώματος των σχέσεων της ΕΕ με την Ρωσική Ομοσπονδία είναι αντιπαραγωγική, ενώ πρόσθεσε ότι η όποια πρόοδος στην εγκαθίδρυση κοινού χώρου ασφαλείας θα επέφερε οφέλη για την Ευρώπη, ως ήπειρο.

Σχολιάζοντας ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για επανέναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσέλθει στις συναντήσεις και να συνομιλήσει με τους εταίρους της.

Κληθείς να σχολιάσει την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δηλαδή οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν πάντα αυτοσυγκράτηση.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας στο θέμα των ξένων εγγυήσεων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα βάση και ότι αυτή η βάση είναι συμφωνημένη και από τις δύο κοινότητες. Μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία, είπε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο.

Κληθείς να πει εάν η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζει το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και τόνισε οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τέτοιο εξαιρετικό επίπεδο που δεν μπορούν να πάνε πέραν αυτού

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονταν στο σημερινό του πρόγραμμα συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Lavrov διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Δημοκρατία είναι πλήρως ενήμερη για τις θέσεις των δύο κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες. «Ήμασταν έτοιμοι να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, αλλά μόνο εντός του νόμιμου, υπό τις περιστάσεις, πλαισίου», τόνισε ο Ρώσος Υπουργός.

Ερωτηθείς για το τι ενέργειες μπορεί να λάβει η Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία, ο Ρώσος Υπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου Putin. Επανέλαβε ότι για τη Ρωσία η τουρκική αυτή ενέργεια αποτελεί επιθετική πράξη, αλλά ανέφερε ότι δεν θα αρνηθεί να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ρωσία σε επίπεδο διευκολύνσεων, στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως και στην περίπτωση εκκένωσης Ρώσων πολιτών από περιοχές κρίσεων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:50 PM