Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 29/07/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση του Βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία απέρριψε το αίτημα των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αερογραμμών για απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, είπε ότι πρόκειται, βεβαίως, για μια νομική απόφαση. Αυτό που προκύπτει, πρόσθεσε, είναι ότι «ισχύουν και εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιληφθεί και η τουρκική πλευρά». «Η διεθνής νομιμότητα δεσμεύει όλες τις χώρες και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο κ. Υπουργός.


Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη σχετική ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι το θέμα της λεγόμενης και υποτιθέμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα επιλυθεί με την άρση της κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες και όχι σε οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση πρωτοβουλία. Για μας όλες οι κινήσεις -και είμαστε οι πρώτοι που στηρίζουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα- θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της διεθνούς αλλά και της ευρωπαϊκής νομιμότητας», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

«Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την αναφορά του Βρετανικού Δικαστηρίου ότι υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Αερολιμένα της Λάρνακας και από τους Τουρκοκυπρίους. Επιπρόσθετα, στα θέματα εμπορίου -σε σχόλιο πάλι της σχετικής ανακοίνωσης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών- τονίζω ότι υπάρχει ο Κανονισμός της πράσινης γραμμής και τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Τουρκοκυπρίους. Αυτή είναι η σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:02 PM