Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία - 18/02/2009


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε, στις 6 Φεβρουαρίου 2009, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από τις 2 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2009.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας που αποσκοπούν στην παγίωση της de facto διαίρεσης της Κύπρου και στην περαιτέρω ενίσχυση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, σοβαρά υποσκάπτουν όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες Τρίτη επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:06 PM