Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ - 04/12/2015


Πράγματι έφτασε η ώρα της Κύπρου, με όλες τις αναγκαίες περιστάσεις να συγκλίνουν προς την ανάγκη να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε στην απόφαση για λύση, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι οι επισκέψεις των τελευταίων ημερών από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov και των ΗΠΑ κ. John Kerry σκοπό είχαν την ενθάρρυνση των δύο ηγετών για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι την τελική διευθέτηση του Κυπριακού.


Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα, τόνισε ότι «πράγματι έφτασε η ώρα της Κύπρου, πράγματι συγκλίνουν όλες οι αναγκαίες περιστάσεις που οδηγούν προς τη δική μας ανάγκη να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε στην απόφαση για τη λύση». Ανέφερε δε ότι οι συνομιλίες προχωρούν, χωρίς να έχουν διακριθεί αδιέξοδα σε κάποιο σημείο της πορείας τους. «Μπορεί να υπήρξαν δυσκολίες, ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα περιουσιακού, αλλά πολλές από αυτές τις δυσκολίες υπερπηδήθηκαν και πιστεύω ότι, τελικά, θα υπερπηδηθούν και οι υπόλοιπες και οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν, για να οδηγηθούμε σε μια κατάληξη, το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση εάν οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «όλες οι επισκέψεις έχουν ως κοινό παρανομαστή την ενθάρρυνση που θέλουν να δώσουν και στις δύο πλευρές, και στον κυπριακό λαό και στους δύο ηγέτες, ότι βρίσκονται εκεί να μας συμπαρασταθούν, για να οδηγηθούμε προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Όλοι, και ο κ. Kerry χθες, χωρίς να επιδιώξει ανάμειξη στην ουσία των συνομιλιών. Αυτό το τονίζω και το έχω τονίσει και πρότινος από τη Μάλτα: καμία ανάμειξη ξένου παράγοντα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες γίνονται από τους δύο ηγέτες, προχωρούν σιγά-σιγά οι δύο ηγέτες, αλλά με στόχο την πρόοδο, η οποία πράγματι παράγεται, και θα είναι κυπριακής προέλευσης και παραγωγής η οποιαδήποτε λύση θα προέλθει. Η λύση δεν θα είναι από έξω, δεν θα είναι δοτή. Θα συμφωνήσουν οι ίδιοι οι ηγέτες και η συμφωνία τους θα πρέπει να τους οδηγεί πάντα στη σκέψη τους ότι το να συμφωνήσουν πρώτα οι ίδιοι χρειάζεται στη συνέχεια και η έγκριση του κυπριακού λαού διά ψηφίσματος.

Ο κ. Kerry πρόσφερε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτή την προσπάθεια. Άκουσε παραπάνω παρά να εκφράσει ο ίδιος σχόλια για το πού βρίσκονται και πώς διεξάγονται οι συνομιλίες στη φάση αυτή και κυρίως εκδήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει τόσο διά του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και δια τεχνοκρατικής βοήθειας προς το τέλος που θα χρειαστούν διάφορα σημαντικά θέματα όπως, κυρίως, το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης».

Σχολιάζοντας πληροφορία ότι ο Αμερικανός Υπουργός επιθυμεί «καθαρή λύση», ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «εμείς θέλουμε ‘καθαρή λύση’ και ο κ. Kerry συμφώνησε». Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Υπουργός έτυχε πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σχετικά με την εφαρμογή της λύσης όταν όλα θα είναι διευθετημένα και συμφωνημένα.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα κληθεί να εγκρίνει την οποιαδήποτε λύση, διότι είναι με όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Αλλά επιπροσθέτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αναλάβει και την επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης. Υπάρχουν θέματα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει η εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για παράδειγμα, το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής εδαφών στη ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Αυτά τα θέματα πρέπει να τύχουν, εκ των προτέρων, της εγγύησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή τους».

Σε σχέση με το ζήτημα της ασφάλειας των εγγυήσεων και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Lavrov αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο θέμα, ενώ δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο από πλευράς ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι το κύριο θέμα στη συνάντηση του κ. Kerry με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν το θέμα της ασφάλειας. «Θεωρώ έχει κατανοήσει πλήρως αυτά που έχουμε εκφράσει, τόσο για τη στάση μας έναντι των εγγυήσεων υπό την παρούσα μορφή, όσο για τη στάση μας όσον αφορά στη στρατιωτική ή μη χρήση των οποιωνδήποτε μελλοντικών εγγυήσεων –εάν θα είναι εγγυήσεις ή κάτι άλλο-, κ.ο.κ.».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Kerry μετέφερε κάποιο μήνυμα από πλευράς της Τουρκικής Κυβέρνησης, δεδομένης της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ενωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν μετέφερε μήνυμα υπό την έννοια του μηνύματος. Είναι η επανάληψη της γενικής τοποθέτησης που γίνεται και από τους Αμερικανούς, αλλά και από πολλούς άλλους, ότι έχουν την πεποίθηση μετά από συνομιλίες τους με Τούρκους αξιωματούχους ότι ‘η Τουρκία επιθυμεί να δει τη λύση του Κυπριακού και στηρίζει τη διαδικασία’. Έχουμε κι εμείς μεταφέρει τη δική μας άποψη ότι πρέπει η Τουρκία, εμπράκτως, να ενθαρρύνει τη διαδικασία όχι απλώς διά της στήριξής της, αλλά να ενθαρρύνει τον κ. Akinci για να μπορεί να νιώθει ότι έχει ισχυρή στήριξη και να είναι πιο βοηθητικός και να προχωρούν τα πράγματα πιο γρήγορα στις συνομιλίες».

Σχολιάζοντας το μήνυμα του κ. Kerry προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απεγκλωβιστούν από το δύσκολο παρελθόν που βίωσε αυτός ο λαός, καθώς και το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά είναι ενήμερη για τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο κ. Κασουλίδης είπε πως μετά από 41 χρόνια ύπαρξης ενός προβλήματος που προκλήθηκε από εισβολή και κατοχή, «είναι λογικό, και χωρίς κάποιος να το μελετήσει, να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες. Αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν οι δυσκολίες, υπάρχουν τα προβλήματα και αυτά είναι που επιδιώκουμε να λύσουμε. Και ένας λαός μπορεί να ατενίσει το μέλλον του με αισιοδοξία όταν δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα εγγυηθούν ειρήνη για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τις επερχόμενες γενιές».

Κληθείς να προβεί σε σύγκριση των δύο επισκέψεων, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι «είναι γεγονός ότι, πρώτα-πρώτα, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος των ΗΠΑ, οι οποίες ΗΠΑ δεν έχουν σήμερα το πρόβλημα που έχει η Ρωσία με το γεγονός ότι προχώρησε η Τουρκία –απαράδεκτα κατ’ εμένα- στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Μέσα σε αυτό το κλίμα και αυτές τις συγκυρίες, έχουν επισκεφθεί και οι δύο την Κύπρο. Είναι γνωστή και η διαχρονική θέση του ενός και η διαχρονική θέση του άλλου απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα».

Αναφορικά με την άρνηση του κ. Akinci να συναντήσει τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών στη νεκρή ζώνη, όπως ήταν η πρόταση του Ρώσου αξιωματούχου, και κατά συνέπεια, τη μη πραγματοποίηση του γεύματος που ήθελε ο Ρώσος Υπουργός να προσφέρει και στους δύο ηγέτες, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «κατά τη δική μου άποψή, είναι λάθος του κ. Akinci. Είναι δικαίωμα της κάθε ξένης δύναμης να ακολουθεί την πολιτική που έχει χαράξει επί του θέματος αυτού».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν διαμορφώνει πρόγραμμα, «αφήνουμε κενό την ώρα εκείνη που δηλώνει ο ίδιος ο ξένος ότι επιθυμεί να πάει να δει τον κ. Akinci». Στο ερώτημα του Προέδρου του ΔΗΚΟ εάν κλήθηκε ο κ. Kerry να μην μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε να διαπράξουμε εμείς το ίδιο λάθος που διέπραξε ο κ. Akinci, ο οποίος, κατά την άποψή μου, είναι που χάνει. Διότι, αν λέγαμε ότι θα έρθει μεν ο κ. Kerry , αλλά η φιλοξενούσα χώρα δεν επιθυμεί να πάει να δει τον κ. Akinci, χωρίς σύμβολα, χωρίς τίποτε –όπως είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του αείμνηστου πατέρα του, την οποία σας διάβασα μετά την επίσκεψη του κ. Baiden στην Κύπρο-, τότε δεν θα ερχόταν ο κ. Kerry και τότε θα χάναμε εμείς.

Διότι, πάνε εδώ και χρόνια. Πάντα πάνε και βλέπουν τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου που καθορίζει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες μπορούν επισκέπτες –ανεξαρτήτως του επιπέδου του επισκέπτη- να συναντηθούν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Αυτό το θέμα το λύσαμε στη δημοσιογραφική συνέντευξη που έκανα την επομένη της επίσκεψης του κ. Baiden, δεν θα επανερχόμαστε συνεχώς επί του ιδίου θέματος.

Το αποτέλεσμα του να αρνηθούμε να πάει ο κ. Kerry να δει τον κ. Akinci θα ήταν η ακύρωση της επίσκεψης του κ. Kerry και τότε, αυτό θα ήταν εις βάρος μας. Και να μην μου θυμίζουν την υπόθεση Jack Straw, για την οποία δεν πρέπει να περηφανεύονται. Διότι, δημιουργήσαμε από εκείνη την ιστορία ένα εχθρό, ο οποίος μέχρι σήμερα διατυμπανίζει ότι μόνο η διχοτόμηση μπορεί να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Δεν ήταν σωστή η απόφαση που ελήφθη τότε. Εξ ου και ελήφθη η απόφαση του Υπουργικού ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες –χωρίς σύμβολα κτλ, σε διπλανό γραφείο και όχι στο ίδιο το γραφείο του ηγέτη- μπορούν να επισκέπτονται τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας οι ξένοι.

Οι επισκέψεις γίνονταν από την εποχή του κ. Denktas και ένας από τους παράγοντας που οδήγησαν στην ένταξή μας στην ΕΕ, είναι το γεγονός ότι, όταν τον άκουγαν, καταλάβαιναν ότι η δική μας πλευρά δεν φταίει για το γεγονός ότι το νησί ήταν διαιρεμένο, πράγμα που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξή μας στην ΕΕ. Άκουγαν εκείνο το περιβόητο, όταν του έλεγαν ότι ‘δεν υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας’, και απαντούσε ότι ‘δεν υπάρχει καν σήραγγα’».

Ερωτηθείς από τι μπορεί να κινδυνεύουμε για να μην φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με βάση τη διάθεση και την πολιτική βούληση και των δύο ηγετών να καταλήξουν, «λογικά δεν πρέπει να υπάρξει κάτι που θα διακόψει αυτή την πορεία προς την κατάληξη. Εάν προκύψει κάτι, θα είναι μόνο στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που ελπίζω ότι θα είναι προσωρινό, διότι τότε μπορεί να χρειαστεί η μεσολάβηση του ξένου παράγοντα».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση και απαντώντας σε επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Για να τελειώνει η παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία: Η δέσμευση έναντι της Τουρκίας για το άνοιγμα των κεφαλαίων είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά, αυτό γίνεται με κάθε επιφύλαξη για τις θέσεις και τα δικαιώματα των κρατών μελών. ‘Without prejudice to the positions of the member states’, λέει η απόφαση.

Η δική μας πλευρά έχει καταθέσει δήλωση ότι θα εξασκήσει τα θεσμικά της δικαιώματα επί της υπόθεσης του ανοίγματος κεφαλαίων, για τους ίδιους λόγους που έχουμε μιλήσει προηγουμένως. Εάν οι λόγοι είναι αυτοί, τότε δεν θα επιτρέψουμε το ξεπάγωμα κεφαλαίων που έχουμε παγώσει εμείς, διότι δεν εφάρμοσε η Τουρκία τις υποχρεώσεις της. Όπως και η ίδια η Τουρκία δήλωσε στο ίδιο το Συμβούλιο, εκ των υστέρων, ότι η θέση της όσον αφορά στην Κύπρο παραμένει αναλλοίωτη. Άρα και οι δύο πλευρές έχουν αναλλοίωτες θέσεις μέχρι την ημέρα της επίλυσης του Κυπριακού –και αυτό είναι ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους.

Τώρα, εάν η Επιτροπή θα συστήσει το άνοιγμα του Α ή Β κεφαλαίου, να σας υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή, για παράδειγμα, είναι εδώ και 10 χρόνια που έχει συστήσει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και δεν έχει ανοίξει διαπραγματεύσεις, διότι το Συμβούλιο δεν έχει ομοφωνία επί του θέματος αυτού.

Έχει ήδη συστήσει η Επιτροπή, στο παρελθόν, το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων και, εντούτοις, λόγω έλλειψης ομοφωνίας στο Συμβούλιο, δεν έχουν ανοίξει».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:52 PM