Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας - 04/11/2012


Σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (3 Νοεμβρίου) για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση υποθαλασσίων υδρογονανθράκων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει:


Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, συνεπώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προβαίνει σε αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του (ΑΟΖ). Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο όσο και μεγάλος αριθμός ξένων Κυβερνήσεων έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα επί του θέματος και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της. Έχουν, επίσης, καταδικάσει την απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας που με απειλές και προκλητικές ενέργειες προσπαθεί να εκφοβίσει και να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή.

Με την ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και με τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον εταιρειών, δύο εκ των οποίων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει για ακόμη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Η κατοχική δύναμη έχει ένα βεβαρημένο μητρώο παραβίασης του διεθνούς δικαίου τόσο όσον αφορά τη διεθνή όσο και την εθνική της συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει η επιβεβαίωση αυτής της συμπεριφοράς με τη σημερινή ανακοίνωση η οποία επαναβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το σχετικό με το θέμα διεθνές δίκαιο και παραβιάζει σαφείς διεθνείς υποχρεώσεις της. Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι τουρκικές απειλές θα πέσουν και πάλι στο κενό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απερίσπαστη και με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενεργώντας πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του κυπριακού κράτους και για την πρόοδο και ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση γενικότερα έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά με το όφελος που οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα απολαύσουν όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων από τη λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει να κρατά τους Τουρκοκύπριους όμηρους των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Αντί των «παραινέσεων» και απειλών, η Τουρκία πρέπει επιτέλους να λάβει την απόφαση να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή και να ενεργήσει κατά τρόπο που να μην αντιστρατεύεται τις προσπάθειες για ταχεία επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ειρηνικά τα όσα η χώρα τους έχει να τους προσφέρει.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:59 PM