Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην τελετή λήξης του Πρώτου Διεθνούς Φθινοπωρινού Πανεπιστήμιου με θέμα «Μεσογειακή Ασφάλεια: Παλαιές Συγκρούσεις – Νέες Προκλήσεις», Λευκωσία - 30/09/2012


Πανιερώτατε,

Φίλες και Φίλοι καθηγητές, αγαπητοί ερευνητές και φοιτητές,

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας για την απονομή των διπλωμάτων του πρώτου Διεθνούς Φθινοπωρινού Σχολείου που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με θέμα: «Ασφάλεια στη Μεσόγειο: Παλαιές Συγκρούσεις – Νέες Προκλήσεις». Επιθυμώ να χαιρετίσω ιδιαίτερα αυτή την πρωτοβουλία των τριών συνδιοργανωτών, του Πανεπιστημίου Νεάπολις, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είναι μέσω τέτοιων προσπαθειών που όχι μόνο αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης επιστημονικής εκπαίδευσης στον τόπο μας, αλλά ενισχύονται παράλληλα και οι δυνατότητες των φοιτητών και ερευνητών της Κύπρου να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε παροχή γνώσης υψηλού επιπέδου, καθώς και να ανταλλάσσουν ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς με συναδέλφους τους από το εξωτερικό.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η περιοχή της Μεσογείου διέρχεται μία καθοριστική μεταβατική φάση, σε συνέχεια των επαναστάσεων των λαών της περιοχής έναντι των αυταρχικών καθεστώτων τα οποία για δεκαετίες καταπίεζαν την κυρίαρχη λαϊκή βούληση, με την ανοχή της Δύσης. Μέσα από μία διεπιστημονική και πολυεπίπεδη ανάλυση του παρελθόντος αυτού, μπορούμε να εξαγάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις χώρες της άμεσης γειτονιάς μας στην προσπάθεια μετάβασής τους σε δημοκρατικά καθεστώτα που να παρέχουν συνθήκες κράτους δικαίου σε όλους τους πολίτες τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται συνεπώς ως εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία ειδικών επιστημόνων των τριών πανεπιστημίων για την πραγματοποίηση ενός εξειδικευμένου σεμιναρίου το οποίο συμπεριέλαβε όχι μόνο διαλέξεις και παρουσιάσεις, αλλά ειδικότερα ανταλλαγή ιδεών στη βάση συγκεκριμένων σεναρίων, καθώς και τηλεδιασκέψεις με ακαδημαϊκούς και φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια.

Η ανοικτή συνεργασία μελών της επιστημονικής κοινότητας από διάφορες χώρες επιτρέπει μια σφαιρικότερη και τελικά πιο αντικειμενική προσέγγιση των διάφορων ερευνητικών προβλημάτων.

Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνω σε όλους εσάς τις θερμότερες ευχές μου για επιτυχία στις μελλοντικές ακαδημαϊκές προσπάθειές σας. Και φυσικά, θα ήθελα καταλήγοντας να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως κεντρικό του στόχο την παροχή κάθε στήριξης σε παρόμοιου τύπου πρωτοβουλίες, οι οποίες συντείνουν στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μία πιο παραγωγική και αμφίδρομη σχέση με την επιστημονική μας κοινότητα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:32 PM