Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Δανίας και της Πολωνίας - 08/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Δανίας κ. Per Stig Møller και της Πολωνίας κ. Radoslaw Sikorski.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για την εδώ παρουσία των ομολόγων του της Δανίας και της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας, σε πολιτικό επίπεδο, για την κοινή 18μηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβουν οι τρεις χώρες από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μέχρι και το τέλος του 2012.

Εξήγησε, δε, ότι παρά το γεγονός ότι με τους ομολόγους του έχει συχνές συναντήσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι διμερείς επαφές προσφέρονται για περαιτέρω εμβάθυνση των συζητήσεων. Πρόσθεσε ότι κατά την αυριανή πρώτη άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Δανίας και Πολωνίας, οι τρεις Υπουργοί και οι συνεργάτες τους θα συζητήσουν, σε πολιτικό επίπεδο, τα επόμενα βήματα για την προετοιμασία της 18μηνης θητείας τους στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι έχει γίνει ένας καλός συνδυασμός τριών χωρών που εκπροσωπούν τρεις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα προσπαθήσουν να ηγηθούν δίκαια του συνόλου της Ευρώπης. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο συντονισμός των δραστηριοτήτων μεταξύ τους και πρόσθεσε ότι η Πολωνία προσβλέπει στην κοινή Προεδρία με τη Δανία και την Κύπρο.

Από πλευράς του, ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την πρόσκληση και επισήμανε πως ό,τι και αν αποφασίσουν τώρα δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα γίνει, και αυτό γιατί, όπως είπε, ο κόσμος αλλάζει και καθορίζει την ημερήσια διάταξη. Θα συναντήσουμε πολλές εκπλήξεις, είπε, αλλά πρέπει να θέσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για όσα προγραμματίζουμε και να αξιοποιήσουμε τους 18 μήνες της Προεδρίας για να τα υλοποιήσουμε.

Σε ερώτηση για το ποια θεωρούν ότι θα είναι τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τις τρεις χώρες κατά τη 18μηνη θητεία τους, ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρχει ακόμη το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για το οποίο θα χρειαστεί να εργαστούν, όπως και για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Από πλευράς του, ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, ενώ σημείωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για ενδυνάμωση της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Προεδρίας θα είναι το θέμα της Ένωσης για τη Μεσόγειο καθώς και οι προοπτικές της επόμενης οικονομικής περιόδου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:08 PM